Inițiativă de sustenabilitate Decathlon

Inițiativă de sustenabilitate Decathlon

Principiul de sustenabilitate este cel în jurul căruia îmi clădesc existența de câțiva ani de zile. Și prin orice activitate întreprind urmăresc să nu afectez (sau să afectez într-o cât mai mică măsură) mediul înconjurător. Sunt o înfocată susținătoare a acestui curent, iar lucrul acesta s-a putut observa din acțiunile mele. De-a lungul timpului am făcut numeroase schimbări în acest sens, în mai multe registre ale vieții. Am încercat să dobândesc o conduită eco-friendly atât cât mi-a permis situația și îi încurajez și pe ceilalți să procedeze la fel. În acest sens, cel mai la îndemână lucru pe care îl putem face este să reducem consumerismul. Cum? Foarte simplu, alegând articole sustenabile, precum sunt cele din portofoliul Decathlon din categoriile Resigilate sau Second Hand. Dar haideți să povestim mai multe despre acestea în cele ce urmează.

Despre inițiativa eco-friendly a celor de la Decathlon

Sub deviza ”Planeta este terenul nostru de sport. Protejeaz-o!”, Decathlon încurajează revizuirea comportamentului consumatorilor față de mediul înconjurător. Astfel, în vederea protejării planetei și reducerii poluării, suntem îndemnați să ne îndreptăm atenția către câteva categorii special create. Astfel, pe site-ul Decathlon se regăsesc în prezent cinci categorii de produse eco-friendly:

  • Produse ecodesign – ce conține produse din materiale reciclate. Acestea pot reduce semnificativ impactul asupra mediului pentru fabricarea echipamentelor sportive și pentru crearea accesoriilor;
  • Produse resigilate – semnalate cu etichetă verde în magazin, au un preț mai mic, cumpărarea acestora fiind sustenabilă și avantajoasă. De reținut faptul că, achiziționând articole resigilate vă bucurați de zero riscuri, deoarece beneficiați de politica de retur și garanție Decathlon;
  • Second Hand – evenimente de vânzări second hand găzduite de magazinele Decathlon, cu verificarea prealabilă a produselor. În cadrul acestora vindeți bicicletele sau rolele care le-au rămas mici copiilor, etc, iar cu voucherul obținut cumpărați altele noi;
  • Buy Back – foarte util, unde dați bicicleta veche (dar funcțională) și obțineți un voucher pentru achiziția alteia noi. Vi se oferă un voucher în valoare de până la 60% din valoarea inițială a produsului, care este valabil 2 ani în Decathlon;
  • Atelier – pentru a nu mai cumpăra alt echipament în fiecare an, Decathlon pune la dispoziția noastră un serviciu genial. Acela de întreținere a acestuia. Astfel, fie că este vorba despre schiuri, role, patine sau aparate de fitness, le putem ascuți/cerui/repara ca să le păstrăm în bune condiții an după an.

Experiența mea cu conceptul de sustenabilitate Decathlon

Când vine vorba despre sustenabilitate, cel mai adesea îmi îndrept atenția către produse resigilate la Decathlon. Nu am nici cea mai mică problemă să achiziționez articole din această categorie, mai ales dacă ele sunt în perfectă stare. Nu mă deranjează nici măcar ambalajul (ușor) deteriorat, pe mine mă interesează strict funcționalitatea produsului. Pentru că de ce aș vrea să plătesc prețul întreg pentru un produs, dacă îl pot lua în aceeași stare, dar la un preț mai mic? Are sens ce spun, nu-i așa? Și am senzația că oricine ar proceda întocmai ca mine. Oricum, în majoritatea cazurilor ambalajele ajung la gunoi, deci care este sensul?

Din categoria produselor resigilate de la Decathlon aș cumpăra fără probleme un set lansetă + mulinetă Xtreme 5, pentru pescuit la crap. Chiar mi-e un dor nebun de acest sport care îmi pune la încercare răbdarea, dar care – spre surprinderea mea – mă liniștește. Și crap chiar nu am mai pescuit de mult, iar acum tocmai ce salivez cu gândul la o plachie. 🙂

sustenabilitate Decathlon

De asemenea, la fel de bine aș putea investi o sumă modică de bani într-un pat de camping de o persoană, mai ales că este pliabil. Din punctul meu de vedere, un astfel de pat este nu doar mult mai comod, ci și mult mai ușor de transportat. În plus, se montează cu ușurință și conferă tot confortul în camping.

Sustenabilitate Decathlon

Și, toate ca toate, dar nici chiar un set de de tenis de masă pentru masă mică nu mi-ar fi de prisos. Dimpotrivă, m-ar ajuta să mai fac și eu mișcare fizică și totodată să-mi mai exersez motricitatea fină, atenția și concentrarea. Nu am mai jucat de mult ping-pong și chiar mi-ar face plăcere, ar fi o modalitate faină de a petrece timpul în cuplu. Voi ce părere aveți?

sustenabilitate DecathlonÎn încheiere

Salut inițiativa celor de la Decathlon de a pune umărul la protejarea naturii și la reducerea poluării. Tare mult mă bucur atunci când descopăr branduri care adoptă o astfel de conduită eco-friendly, motiv pentru care duc vestea mai departe. Mă gândesc că poate și voi trăiți în armonie cu natura și poate că nu știați despre aceste categorii de produse sustenabile de la Decathlon. Este win-win, un câștig de ambele părți, natura răsuflă ușurată, iar noi rămânem cu mai mulți bani la buget. Și, totodată, mai avem parte de un câștig de natură morală, de această dată. Avem și conștiința împăcată că ne-am străduit să punem umărul la a diminua poluarea și la a frâna efectele ireversibile ale încălzirii globale.

Chiar sunt curioasă dacă voi știați despre această inițiativă de sustenabilitate Decathlon și dacă ați făcut achiziții din categoriile menționate.



8 thoughts on “Inițiativă de sustenabilitate Decathlon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.