Caftanul – între trecut și prezent

Caftanul – între trecut și prezent

Mă gândeam zilele trecute că m-am simțit atrasă de articolul vestimentar numit caftan dintotdeauna. Știu de multă vreme despre existența lui, chiar dacă nu am purtat dintotdeauna. Obișnuiam să îl admir, dar chiar nu mi-am imaginat că la un moment dat îl voi introduce și eu în garderobă. Acum, însă, nu mai pot concepe să merg la plajă sau la piscină fără să iau cu mine și caftanul.

Despre mine pot spune că mă înscriu cu succes în categoria persoanelor care își fac iarna car și vara sanie. Întotdeauna îmi pregătesc garderoba pentru sezonul următor din timp, astfel că mi-am achiziționat un nou caftan încă de acum câteva luni. Și pentru că sunt foarte încântată de achiziția mea, m-am gândit să vă povestesc și vouă mai multe despre acesta. Însă nu înainte de a trece în revistă câteva detalii despre istoria caftanului, că poate ați fi interesate să îi cunoașteți originea.

Istoria caftanului

Originar din Asia, caftanul a fost purtat de o serie de culturi din întreaga lume timp de mii de ani, fiind folosit de multe grupuri etnice din Asia de Vest și de Sud-Vest. Un caftan este o variantă a halatului sau a tunicii, lung până la gambe și uneori sau chiar deasupra genunchiului. Este deschis în față (nu are sistem de închidere, ci în majoritatea cazurilor, doar un șnur în talie), iar mânecile sunt largi și ușor decupate la încheieturi sau chiar până la mijlocul brațelor. 

Caftanul secolului XIV
Sursă foto: Wikipedia

Caftanul era confecționat din materiale naturale precum lână, cașmir, mătase sau bumbac, brocart auriu sau argintiu, decorat cel mai adesea cu nasturi sau broderii deosebite pe mâneci. Stilurile și utilizările caftanului au variat de la o cultură la alta, fiind adesea purtat peste rochie. În regiunile cu climă caldă, se purta ca o îmbrăcăminte ușoară, lejeră, vaporoasă, iar în unele culturi, caftanul a servit ca simbol al regalității. Decorurile de pe acesta, inclusiv culorile, modele, panglicile și nasturii, indicau rangul persoanei care îl purta. 

Caftanul secolul XVI
Sursă foto: Wikipedia

Din secolul al XIV-lea până în secolul al XVII-lea, s-au folosit textile cu modele mari, opulente. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, modelele decorative de pe țesăturile caftanelor au devenit mai mici și mai strălucitoare. Până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, cele mai prețioase caftane erau cele cu dungi verticale, cu broderii variate și modele mici.

Caftanul în prezent

În zilele noastre caftanul este purtat de femei din diferite categorii sociale, însă acesta își găsește utilitatea preponderent la plajă sau la piscină. Astăzi acest articol vestimentar se poartă în vederea păstrării intimității zonelor intime pe parcursul deplasării dintr-un loc în altul sau în timpul servirii mesei, atunci când ne aflăm la mare sau la ștrand.

În prezent, caftanul păstrează reminiscențe ale trecutului numai la nivel de croială. Cel mai adesea caftanul poate fi confecționat din materiale precum bumbac, vâscoză, dantelă sau voal. Apreciate în mod special sunt cele din dantelă sau voal, deoarece sunt semi-transparente și lasă la vedere într-un mod discret formele celei care îl poartă. 

Experiența mea cu caftanul

Știu despre existența caftanului de mulți ani de zile, însă abia de aproximativ 3 ani încoace am început să port. Sinceră să fiu, nu știu exact în ce moment s-a produs schimbarea. Însă din adolescenta care obișnuia să poarte slip tanga și să facă plajă topless, am devenit adultul ușor pudic sau chiar inhibat. În prezent nu mă mai simt confortabil la plajă decât dacă port un costum de baie întreg și caftan pe deasupra când mă deplasez printre oameni. Nu am nicio problemă cu persoanele care agreează costumele din baie formate din două piele, doar că eu nu mai rezonez cu ele. De altfel cred că ați putut observa acest lucru din achizițiile mele din ultimii ani de zile. Nu v-am mai arătat decât costume de baie întregi în ultimele 2-3 sezoane estivale. 

Caftanul plaja.biz

Anul acesta am simțit nevoia să înlocuiesc caftanul lung, cu aer boho, confecționat din bumbac și cu mâneci scurte pe care-l aveam de prin 2019. Mi-am dorit unul ceva mai elegant, din dantelă și cu ceva broderie, midi ca lungime și cu mâneci ¾. Zis și făcut, am început căutările și a durat fix 5 minute să mă hotărăsc. Asta pentru că am intrat pe primul site care mi-a venit în minte – Plaja.biz – locul de unde mi-am tot luat costume de baie one piece. Acest magazin online de costume de baie dispune și de o mare varietate de caftane, dar mie acesta mi-a căzut cu tronc.

Caftanul plaja.biz

Caftanul arată extrem de bine, fiind realizat din materiale de foarte bună calitate. Dantela este una moale, ușor elastică și – cel mai important – nu înțeapă, nu mă mănâncă pielea de la ea. Iar broderia este creată cu o foarte mare atenție la detalii, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Este gândit one size, deci nu este pe mărimi, însă se poate regla cu ajutorului șnurului din talie sau se poate purta descheiat. Eu îl port – de regulă – în ambele moduri, în funcție de starea mea de spirit de la momentul respectiv. Sunt foarte încântată de faptul că face pereche perfectă cu subtonul pielii mele și cu nuanța părului. Iar pe pielea ușor bronzată sunt convinsă că va arăta și mai bine.

Caftanul plaja.biz

În încheiere

Dacă și pe voi vă încântă să purtați caftane, vă recomand să aruncați o privire pe Plaja.biz. Sunt convinsă că și voi veți găsi unul care să vă reprezinte. Și chiar dacă nu sunteți adeptele purtării caftanelor la plajă, le puteți întegra cu succes în ținutele pentru festival. Vor arăta de minune conbinate cu jeansi scurți, bustiere sexy și încălțăminte chunky! Iar dacă vă face cu ochiul cel ales de mine, de aici îl puteți comanda și voi (este chiar la reducere acum). 

De curiozitate, câte dintre voi aveți deja un caftan în garderobă? Cât de des întindeți mâna după el?9 thoughts on “Caftanul – între trecut și prezent”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.