Bijuteriile din argint – întreținere, curățare și depozitare

Bijuteriile din argint – întreținere, curățare și depozitare

Bijuteriile sunt, de departe, cele mai bune prietene ale femeilor. Ne ajută să ne completăm ținutele și să obținem look-uri stilate și rafinate. Dar oare știm să avem grijă în mod corespunzător de ele? Astăzi vom dezbate pe larg acest subiect, special pentru toate acelea dintre voi care iubesc argintul. Povestim pe îndelete despre bijuteriile din argint – metode de întreținere, curățare și depozitare.

Bijuteriile din argint – metode de întreținere, curățare și depozitare

Atât purtarea zilnică a bijuteriilor, cât și simpla păstrare în cutia cu bijuterii duce la oxidarea acestora. Contactul cu cremele de corp, parfumurile, substanțele chimice, praful, aerul sau lumina conferă bijuteriilor din argint o patină neagră. Acestea își pierd strălucirea și implicit frumusețea și nu ne mai fac cinste. Ei bine, pentru a vă bucura întotdeauna de un aspect ca nou al acestora, împărtășesc cu voi câteva trucuri. Vorbim astăzi despre întreținerea, curățarea și depozitarea bijuteriilor din argint. Mai exact, despre  cele mai la îndemână metode, deoarece îmi doresc ca întreg procesul să fie unul plăcut. Pentru că eu sunt de părere că aceste procedee nu trebuie să devină o corvoadă.

Bijuteriile din argint
Sursă foto: unsplash

Întreținerea bijuteriilor din argint

Întreținerea bijuteriilor din argint se face deopotrivă prin depozitarea acestora în mod adecvat, cât și prin curățarea lor corespunzătoare. Însă, înainte de toate, primul pas este ferirea acestora de factori ce le-ar putea dăuna. Spre exemplu, alegeți să vă puneți bijuteriile după ce v-ați machiat și v-ați parfumat. Fondul de ten aplicat în zona gâtului împreună cu parfumul fac un duo deloc prietenos cu acestea. Iar pentru a evita pătarea cerceilor, spre exemplu, ideal ar fi să îi scoateți înainte de a vă vopsi părul.
De asemenea, bijuteriile din argint se înnegresc sau își schimbă culoarea și la contactul cu transpirația sau cu apa sărată. Astfel că dacă practicați diverse sporturi sau iubiți să înotați în mare sau în piscină, vă recomandăm să o faceți fără ele. Iar când folosiți substanțe chimice pentru curățarea suprafețelor din casă, nici atât.
Umezeala este un alt dușman al bijuteriilor din argint, de aceea pentru a o elimina din cutia voastră cu bijuterii puteți folosi pliculețe cu siliciu. În lipsa acestora, creta face exact același lucru și este cumva la îndemâna tuturor. De asemenea, o altă idee foarte bună este căptușirea cutiei cu bijuterii cu cârpe anti-oxidare. Acestea au rolul de a absorbi umezeala din aer și de a preveni oxidarea bijuteriilor.

Curățarea bijuteriilor din argint

Oxidarea bijuteriilor din argint este un proces absolut normal atunci când acestea intră în contact cu diverși factori de mediu. Din fericire pentru noi, acest proces nu este unul ireversibil.
Avem posibilitatea de a le reda culoarea și luciul, iar în cele ce urmează veți afla cum puteți face acest lucru. Există numeroase metode de curățare a bijuteriilor din argint, mare parte dintre ele fiind la îndemâna noastră, a tuturor. Este vorba despre procedee destul de ușoare, rapide și convenabile, pe care oricine le poate întreprinde. Iată ce puteți face atunci când bijuteriile voastre din argint încep să se înnegrească. Am pregătit special pentru voi 12 metode prin care puteți scăpa de oxidare.

1. Curățarea cu apă și săpun

Una dintre cele mai simple și mai la îndemână moduri de curățare a bijuteriilor din argint este cea cu apă și săpun. Este unul dintre cele mai blânde moduri în care puteți îndepărta reziduurile de pe acestea prin simpla spălare a bujuteriilor. Pur și simplu creați o spumă densă în care le învăluiți și le masați cu blândețe până la curățare. După care clătiți cu apă din abundență. Această procedură poate fi făcută ori de câte ori sesizați o peliculă de murdărie pe bijuterii.

2. Curățarea cu o cârpă moale din bumbac

O altă metodă foarte simplă de curățare a bijuteriilor din argint este cu ajutorul unei cârpe moi din bumbac. Există cârpe speciale pentru curățarea bijuteriilor, însă în lipsa acestora puteți folosi una asemănătoare. O cârpă despre care considerați că nu ar afecta bijuteriile.

Acest procedeu de ștergere a bijuteriilor din argint cu ajutorul unei cârpe moi se poate face după fiecare purtare. În acest mod puteți amâna curățarea acestora prin alte metode. Desigur că este posibil ca murdăria de pe bijuterii să nu se curețe prin această metodă. Dar în acest caz apelăm la una dintre metodele de mai jos, cu mențiunea că niciuna dintre ele nu va afecta în niciun fel metalul prețios.

3. Curățarea cu pastă de dinți

Pasta de dinți este un produs ce se găsește în fiecare gospodărie și, din fericire, este foarte util în curățarea bijuteriilor din argint. Mai întâi trebuie să lasați bijuteriile la înmuiat în apă călduță timp de 30 de minute. Apoi, să le frecați ușor cu o periuță de dinți soft pe care ați pus puțină pastă de dinți. După ce s-au curățat, clătiți bine cu apă din abundență și uscați cu o cârpă fină.

Bijuteriile din argint

4. Curățarea cu sare

Sarea este delicioasă în bucate, dar știați că poate dizloca reziduurile de pe bijuteriile din argint? Ei bine, este necesar să dizolvați sare de bucătărie în apă și să lăsați bijuteriile la înmuiat preț de 20 de minute. După ce timpul a expirat, frecați-le ușor cu ajutorul unei periuțe cu peri fini, uscați cu o cârpă moale și gata! Bijuteriile vor arăta ca noi!

5. Curățarea cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient prezent în aproape orice locuință, fiind recunoscut pentru multiplele sale întrebuințări. Din fericire, acesta își dovedește utilitatea și în procesul de curățare al bijuteriilor din argint. Procedura este foarte simplă. Se creează o pastă din bicarbonat de sodiu amestecat cu apă și se aplică pe bijuterii cu ajutorul unei periuțe fine. Apoi, cu mișcări blânde, se procedează la curățarea bijuteriilor ce necesită reîmprospătare.

6. Curățarea cu oțet și bicarbonat de sodiu

Această metodă se pretează pentru bijuteriile din argint fără pietre și care necesită cumva o curățare mai temeinică. Procedura poate fi aplicată și acelor bijuterii cărora doriți să le îndepărtați patina aceea neagră.

Cum se face? Deloc complicat. Acest tip de curățare se poate efectua atât la rece, cât și la cald și presupune mixarea unei jumătăți de cană de oțet cu două linguri de bicarbonat de sodiu. Cele două ingrediente vor produce o reacție acidă, moment în care trebuie adăugate bijuteriile din argint și lăsate preț de 2-3 ore. După aceea se scot, se clătesc bine și se poartă cu mândrie.

7. Curățarea cu sare și folie de aluminiu

Pentru această procedură veți avea nevoie de câteva lucruri. Este vorba despre un vas ceramic, aproximativ 50 cm de folie de aluminiu, 50 grame de sare de bucătărie și 1 litru de apă fierbinte. Tot ce trebuie să faceți este să tapetați vasul ceramic cu folia de aluminiu mototolită și să puneți bijuteriile deasupra. Apoi presărați sarea de bucătărie, turnați apa fierbinte și lăsați să acționeze până la curățarea acestora. Bijuteriile se vor curăța fără să interveniți absolut deloc asupra acestora, reacția chimică dintre ingrediente va face minuni.

8. Curățarea cu zeamă de lămâie

Zeama de lămâie are capacitatea de a îndepărta reziduurile și de a reda strălucirea bijuteriilor din argint. Această modalitate de curățare a acestora este foarte simplă. Este necesară scufundarea bijuteriilor în zeama de lămâie pentru 30 de minute. După această jumătate de oră se clătesc cu apă călduță și se usucă cu ajutorul unei cârpe moi.

9. Curățarea cu amidonul din cartofi

Poate nu v-ați fi așteptat niciodată, dar bijuteriile din argint pot fi curățate și în zeama în care ați fiert cartofi. Pur și simplu, scufundați bijuteriile în zeama respectivă preț de 5 minute, după care clătiți bine cu apă curată.

10. Curățarea cu coji de usturoi

Cred că toată lumea obișnuiește să arunce cojile de usturoi. Dar iată că ele pot face bijuteriile din argint să arate ca noi. Cum? Prin fierberea acestora împreună, până când bijuteriile își recapătă culoarea de dinainte de oxidare.

11. Curățarea cu alcool și apă oxigenată

O altă procedură de curățare a argintului cu o minimă intervenție din partea noastră este cea cu alcool și apă oxigenată. Tot ce trebuie să faceți este să realizați un amestec 1:1 de alcool și apă oxigenată și să scufundați bijuteriile pentru 20 de minute. După aceea se clătesc cu apă din abundență și se șterg cu o cârpă fină.

12. Curățarea cu o coajă de banană

După ce veți citi despre această metodă, cu siguranță nu veți mai arunca la gunoi cojile de banane. Bijuteriile din argint se pot curăța de impurități și de stratul de oxid lustruindu-le cu interiorul unei coji de banană. După clătirea acestora veți putea observa că arată ca noi.

Bijuteriile din argint

Depozitarea bijuteriilor

Tuturor ne place să avem toate bijuteriile la vedere, pentru a arunca o privire de ansamblu asupra acestora. Este adevărat că așa ne este cel mai ușor să ne decidem asupra celor pe care le vom purta în perioada următoare. Însă depozitarea lor ”la grămadă” nu este una dintre cele mai fericite metode de păstrare.

Nu numai că stând unele cu altele acestea se pot zgâria sau încurca. Însă simplul contact cu aerul sau cu lumina le poate oxida. De aceea, cea mai indicată metodă de depozitare a bijuteriilor este separat, în sertare, în pliculețe zip-lock din care ați scos aerul înainte de sigilare. În lipsa acestora, bijuteriile din argint se păstrează bine și în săculeți individuali, confecționați din catifea sau în propriile cutiuțe în care le-ați primit sau cumpărat.

În încheiere

Așadar, iată prin cât de multe metode puteți păstra integritatea și aspectul plăcut ale bijuteriilor voastre din argint. Având grijă de ele în mod corespunzător, vă veți putea bucura de acestea pentru foarte mult timp.

Vă veți putea crea o adevărată colecție de bijuterii ce va dăinui în timp dacă veți cont de aceste ”ritualuri” prin care le puteți menține ca noi. Sperăm să țineți cont de toate aceste recomandări. Și să vă preocupați de îngrijirea bijuteriilor voastre în mod constant, periodic.

Pe final, mi-ar plăcea să știu câte metode dintre cele enumerate mai sus ați încercat. Mai cunoașteți și alte procedee de curățare a argintului?

 



10 thoughts on “Bijuteriile din argint – întreținere, curățare și depozitare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.