Lumina albastră – ce este și cum ne protejăm de ea

Lumina albastră – ce este și cum ne protejăm de ea

Toate gadgeturile pe care le folosim în mod curent – fie că este vorba despre telefon, tabletă, laptop și chiar TV – au în dotare un ecran ce emite lumină albastră. Expunerea îndelungată la aceasta favorizează nu doar apariția problemelor de vedere ci și a altor afecțiuni care au legătură cu creierul. Prin intermediul articolului de astăzi vă voi povesti mai multe despre aceasta, dar și despre cum vă puteți proteja de ea. Aflați cea mai la îndemână metodă de protecție împotriva luminii albastre parcurgând articolul până la final.

Ce este lumina albastră și cum ne afectează?

Lumina albastră este o porțiune din spectrul de lumină care are cele mai mici lungimi de undă, dar cea mai mare energie. Toate ecranele dispozitivelor digitale emană o mare cantitate de lumină albastră, care poate avea efecte nocive pe termen lung. Acest lucru este posibil deoarece ochiul uman nu are capacitatea de a bloca lumina albastră, aceasta ajungând direct la retină.

Expunerea în mod repetat la lumina albastră poate cauza tulburări de somn prin inhibarea secreției de melatonină – hormonul somnului. Pe lângă aceasta, ea ne mai poate afecta existența și în alte moduri. Migrenele, stările depresive și chiar obezitatea, prin dereglarea hormonilor responsabili de controlarea senzației de foame sunt doar câteva dintre ele.

Este cunoscut faptul că sindromul de oboseală vizuală la calculator este declanșat de către lumina albastră generată de ecranele digitale. Tocmai de aceea, specialiștii îi îndeamnă la purtarea ochelarilor de protecție împotriva luminii albastre pe cei ce petrec multe ore în fața calculatorului.

Ochelari pentru protecția împotriva luminii albastre UVisionOptics

Recent am avut ocazia de a descoperi acest brand românesc de ochelari – UVisionOptics. În portofoliul acestora se regăsesc numeroase modele de rame de vedere, ochelari de soare și chiar pentru calculator. Eu mi-am ales două perechi, una de soare (despre care vă voi povesti curând) și una pentru calculator. Practic, este vorba despre exact același design, doar că lentilele sunt diferite. Aceștia vin însoțiți de un toc cu o formă foarte ingenioasă și două rânduri de folii de protecție. Mai mult decât atât, tocul cu ochelarii dispune de o cutie personalizată, în care se regăsește și un Blue Light Tester.

UVision Optics Romania

Având fața ovală, mă avantajează aproape orice tip de ramă, astfel că nu am avut emoții când i-am comandat fără să îi probez. Și chiar îmi vin foarte bine și-mi dau un aer foarte cool. Ochelarii pentru calculator UVisionOptics Erika, modelul Tigra, sunt foarte calitativi și extrem de bine lucrați. Aș putea spune că au un aspect luxuriant, începând de la metalul din care sunt confecționați, până la prezentarea lor generală. Totul este la superlativ și sunt foarte încântată de achiziția făcută, motiv pentru care îi recomand cu toată încrederea!

UVision Optics Romania

Ochelarii UVisionOptics Erika, modelul Tigra au capacitatea de a bloca lumina albastră grație tehnologiei absorbției substratului american HEV-Absorb. Aceștia pot absorbi lumina albastră de mare putere, lentilele anti Blue-ray utilizând o tehnologie specială de prelucrare a substratului în vederea blocării UV400.

Experiența mea cu ochelarii pentru protecția împotriva luminii albastre

Deși știam de multă vreme despre lumina albastră și cunoșteam foarte bine efectele novice ale acesteia, abia de curând am început să mă protejez de ea. Am început să folosesc acești ochelari pentru calculator și îi port ori de câte ori sunt în fața unui ecran care emite lumină albastră. Am simțit că fac diferența, chiar pe ”pielea” mea. După 8h pe zi de stat în fața laptopului nu mai experimentez dureri de cap. Și nici nu îmi mai simt ochii obosiți, cum se întâmpla odinioară. Pot spune cu mâna pe inimă că ochii roșii au rămas doar o amintire de când folosesc acești ochelari!

În încheiere

Iată cât de serioase sunt lucrurile și de ce ar trebui să luați în calcul achiziționarea unei perechi de ochelari cu protecție împotriva luminii albastre. Nu mai amânați nicio zi, aveți grijă de sănătatea oculară prin achiziționarea unei astfel de perechi de ochelari!

De curiozitate, câți dintre voi știau despre toate aceste efecte nocive ale luminii albastre? Ați făcut ceva în sensul în care să vă protejați împotriva acesteia?



9 thoughts on “Lumina albastră – ce este și cum ne protejăm de ea”

  • Super tare, am sa fiu si eu atenta si poate am sa imi cumpar o ppereche de ochelari pentru calculator fiindca eu stau chiar si 10h in fata calculatorului

  • Nu stiu daca am ochelari tratati special, am avut in trecut si tot ma durea capul cand stateam sa lucrez la laptop, dar acum, de cand stau non-stop pe net, adica de vreo 10 ani, nu mai am problema asta. Insa e posibil sa am laptopul cu un ecran mai special.

  • Îți vin foarte bine! Este foarte important să ne protejăm ochii. Eu am niste picături speciale pentru că port lentile de vedere. Încă nu m-am decis să iau ochelari de protecție, neavând încă probleme.

  • Nu cred ca am ochelari speciali dar banuiesc ca ecranul laptopului este tratat cu ceva, pt ca de cca 10 ani, de când folosesc acest laptop, nu ma mai doare capul niciodată si stau nonstop, pot spune, pe net!

  • Stiu despre aceasta lumina si efectele sale, dar uite ca pana acum nu ma gandisem la ochelari speciali. Telefonul are optiunea de afisare fara lumina albastra si momentan merge asa. Multumesc pentru recomandare, voi tine cont pe viitor daca va fi cazul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.