Aspecte care influențează calitatea somnului

Aspecte care influențează calitatea somnului

Somnul este esențial organismului nostru, iar calitatea scăzută a acestuia poate avea consecințe negative pe termen lung. Tulburările de somn se manifestă fie prin insomnii, fie prin treziri repetate pe parcursul nopții. Eu mă număram printre acele persoane care se trezeau mai obosite decât atunci când se culcau, drept pentru care a fost imperios necesar să iau măsuri. Meditând asupra somnului meu din ultimii zece ani de zile, am constatat că sunt pe minus. Și mi-am amintit cu o oarecare invidie cât de profund reușeam să dorm în copilărie și în adolescență. Cu siguranță acest lucru era posibil deoarece atunci nu aveam prea multe griji. Viața de adult aduce cu sine, printre altele, și stresul care are capacitatea de a influența dramatic calitatea somnului. Din fericire, însă, există câteva trucuri la îndemână la care putem apela pentru a dormi din ce în ce mai bine. Așadar, în cele ce urmează vă voi dezvălui câteva aspecte care influențează calitatea somnului. De când am început să țin cont de ele, eu dorm din ce în ce mai bine. Drept pentru care mi-am propus să le împărtășesc cu voi în articolul de față.

Aspecte care influențează calitatea somnului

Psihicului nostru nu-i putem porunci să se oprească din a țese gânduri atunci când este timpul să dormim. Dar ne putem folosi de câteva trucuri pentru a dobândi un somn cât mai liniștit. Este vorba despre cinci lucruri la îndemână, pe care orice persoană le poate avea în vedere. Iată care sunt aspectele asupra cărora ar fi indicat să ne îndreptăm atenția atunci când nu avem un somn odihnitor.

Salteaua

Până să experimentez problemele cu somnul, nu acordam o deosebită atenție saltelei, îmi era practic indiferentă. Însă după ce am început să mă trezesc cu dureri de spate, mi-am dat seama că ea ar putea fi responsabilă de ele. Și mi-am spus că ar fi cazul să o schimb cu una nouă, mult mai calitativă. Din punctul meu de vedere, salteaua nu reprezintă o cheltuială, ci mai degrabă o investiție pe termen lung. Asta deoarece de ea depinde – în mare parte – calitatea somnului și implicit productivitatea noastră de peste zi. În prezent, pe piața de profil din țara noastră există trei tipuri de saltele – cu arcuri, cu burete și cu spumă cu memorie. Desigur că fiecare dintre ele prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Eu am optat pentru cea cu structură interioară cu arcuri, cu grosimea firului de oțel mai mare, pentru o mai bună rezistență în timp. Un alt motiv pentru care m-am oprit la acest tip de saltea este acela că prin natura sa reține mai puțini acarieni în interior. Și se aerisește mult mai bine decât celelalte. Așadar, este bine să aveți în vedere toate aceste aspecte atunci când achiziționați o nouă saltea.

Pernele

Din punctul meu de vedere, pernele sunt cam pe picior de egalitate cu salteaua, ele fiind un alt element cheie al unui somn odihnitor. Spun asta deoarece tipul și calitatea pernei influențează poziția coloanei vertebrale în timpul somnului. O pernă nepotrivită poate cauza serioase dureri de spate sau de cervicală. De asemenea, se pare că fiecărui stil de dormit i se potrivește un anumit tip de pernă. Spre exemplu, persoanele care obișnuiesc să doarmă pe spate au nevoie de o pernă de duritate medie. Iar celor care dorm pe burtă le este necesară o pernă moale. Din fericire, pernele cu formă clasică se potrivesc fiecărei poziții de dormit. Însă celor care experimentează dureri de spate sau de gât le este recomandată achiziționarea unei perne anatomice.

Lenjeria de pat

Poate nu ați fi crezut, însă până și lenjeria de pat are capacitatea de a influența pozitiv sau negativ somnul. Eu am experimentat cu multe lenjerii de pat până ce m-am oprit la cele confecționate din finet, de la Patone.ro. Finetul este realizat din 100% fibre de bumbac, fiind un material plin, folosit cu precădere în confecționarea lenjeriilor de pat. Acesta are capacitatea de a păstra o temperatură optimă în structura sa, fără a crea un neplăcut efect de seră în timpul somnului. Dimpotrivă, eu dorm mult mai bine de când folosesc lenjerii de pat din finet, drept pentru care vă recomand și vouă să le încercați.

Aspecte care influențează calitatea somnului

Pilota

Deși nu aș fi crezut niciodată, pilota are – de asemenea – un rol crucial în calitatea somnului. O pilotă prea subțire, confecționată din materialele nepotrivite, nu ne ține suficient de cald, pe când una prea groasă ne face să transpirăm. Ambele stări reprezintă un disconfort care ne poate influența în mod negativ somnul și odihna de peste noapte. Alegerea pilotei trebuie să țină cont de nivelul optim de căldură de care corpul vostru are nevoie și de temperatura optimă de confort din dormitor. Recomandarea mea la acest capitol ar fi pilote din lână pentru iarnă damasc, tot de la Patone, care au 100% bumbac la exterior și 100% lână la interior. După părerea mea, acestea reprezintă maximul de confort pe care pilotele de iarnă le pot oferi!

Aspecte care influențează calitatea somnului

Temperatura mediului ambiant

De-a lungul timpului, cercetătorii și oamenii de știință au efectuat numeroase studii privind temperatura mediului ambiant. Aceștia au conchis că temperatura mediului ambiant optimă somnului din timpul iernii este cuprinsă între 18 și 22 grade Celsius. Astfel, pentru a vă asigura un somn lin, fără întreruperi cauzate de dezechilibrele termice ale organismului, indicat ar fi să setați în dormitor o temperatură cuprinsă între aceste valori. De asemenea, aerisirea camerei cu 5 minute înainte de somn asigură nu numai aportul de oxigen pentru un somn odihnitor, ci și prevenirea uscării excesive a aerului din aceasta.

În încheiere

Acestea au fost cele cinci premise ale unui somn odihnitor, de calitate, de care că vă îndemn să țineți cont. Lucrând la ele nu vă veți mai trezi mai obosiți decât atunci când v-ați culcat, garantez din propria experiență. Bine ar fi să luați fiecare aspect în parte și prin eliminare să le identificați pe acelea la care mai aveți de lucrat. În felul acesta vă veți îmbunătăți calitatea somnului și vă veți trezi mai odihniți și mai productivi. Pentru că da, un somn de calitate are capacitatea de a ne influența într-un mod pozitiv viața și activitățile cotidiene. Așadar, nu mai amânați și luați atitudine în acest sens. Mai ales că pe site-ul Patone.ro se desfășoară în această perioadă un maraton de reduceri, fiind momentul oportun pentru cumpărături! Eu sunt clientă fidelă a acestora și profit de fiecare ocazie de genul pentru a face achiziții.

Voi ce alte aspecte care influențează calitatea somnului mai cunoașteți?42 thoughts on “Aspecte care influențează calitatea somnului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.