Odinioară am scris un articol ce cuprindea câteva sfaturi în vederea dobândirii unei garderobe sustenabile. Și pentru că am observat că v-a plăcut, m-am gândit să fac o continuare a acestuia. De data aceasta împărtășesc cu voi câteva secrete despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie. Este vorba despre câteva mici detalii aparent nesemnificative, dar care pot prelungi durata de viață a acestora. Pentru că, în fond, cu toții ne dorim să ne bucurăm pentru cât mai mult timp de articolele noastre preferate, nu-i așa?
În cazul în care ați urmat cel puțin o parte dintre sfaturile mele din articolul anterior, înseamnă că trebuie să fi trecut deja prin două etape importante. Este vorba despre declutter-ului garderobei, respectiv investirea în piese de calitate. Dar pentru a beneficia de efectul scontat pe termen lung, aceste două etape trebuie precedate de încă una la fel de importantă. Așadar, vorbim astăzi despre câteva trucuri pentru îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie.
Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie
Desigur, sfaturi pentru îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie sunt numeroase. Iar majoritatea vă sunt la îndemână, le regăsiți chiar pe etichetele acestora. Însă ceea ce vă voi împărtăși în momentele care urmează sunt aspecte despre care nu prea se vorbește. Iată despre ce anume este vorba mai exact.
Îngrijirea puloverelor din lână
Unul dintre îndemnurile mele cu privire la dobândirea unei garderobe sustenabile era cel de a opta pentru articole de slow fashion. Vă sugeram atunci să alegeți pulovere din fibre naturale precum lâna sau cașmirul. Le recomand nu doar din motive termice, ci și din considerente estetice. Este adevărat că pot fi ceva mai costisitoare, dar îngrijindu-le corespunzător, vă puteți bucura de ele pentru mai mult timp. Un lucru pe care l-am învățat pe pielea mea este acela că puloverele de lână și cașmir necesită spălare manuală. Nu de alta, dar introduse în mașina automată de spălat sfârșesc prin a ”intra la apă”, adică a se micșora. Ar fi mare păcat să nu vă mai puteți bucura de puloverele din lână și/sau cașmir din cauza neglijării acestui aspect. Spre exemplu, eu mi-aș dori să includ în cât mai multe ținute un pulover atât de versatil precum cel de la Hugo Boss, din imaginea de mai jos.
Întreținerea încălțămintei din piele întoarsă
Nu demult vă recomandam achiziționarea încălțămintei din piele naturală. Știu că unele persoane consideră că nu este etică, însă este cea mai prietenoasă cu picioarele. Aceasta nu doar că este foarte confortabilă, ci și mult mai rezistentă, putând fi purtată mulți ani de zile. Ce am observat de-a lungul timpului este că majoritatea fuge de încălțămintea din piele întoarsă din diverse motive. Cel mai adesea, motivul pentru care este evitată este acela că se murdărește sau se uzează mult prea repede. Ei bine, neplăcerile pot fi evitate dacă se iau în considerare două aspecte. Este vorba despre evitarea purtării acesteia când plouă sau când ninge și curățarea sa cu produsele potrivite. Pentru întreținerea încălțămintei din piele întoarsă aveți nevoie de un spray special creat în acest sens și o perie din silicon. După fiecare curățare va arăta ca nouă și ar fi păcat să o evitați la cât de bine se mulează după forma piciorului. În acest sens aș avea și o sugestie, încălțămintea de damă Tommy Hilfiger.
Îngrijirea genților
În cazul în care și voi ați rămas setate pe asortarea genților cu încălțămintea, atunci un lucru este sigur. Aveți mai mult de două genți în garderobă, ceea ce implică o îngrijire aparte. Indiferent de materialul din care sunt confecționate, gențile obișnuiesc să își ”împrumute” culorile când stau efectiv lipite una de cealaltă. De aceea, recomandarea mea ar fi păstrarea fiecăreia dintre ele în săculeț separat. La fel de importantă este și umplerea genților cu hârtie, pungi sau folie cu bule pentru a-și păstra forma. Nu de alta, dar cutele pe care le dobândesc în urma depozitării deficitare sunt ireversibile, vă spun din experiență. Și nu ne dorim asta mai ales dacă este vorba despre o geantă de piele, nu-i așa? Așadar, ținând cont de aceste două mici detalii, gențile voastre vor arăta ca noi pentru mai mult timp. Asta mai ales în contextul în care în colecția voastră de genți se regăsesc unele de brand, precum Karl Lagerfeld spre exemplu.
În concluzie
Indiferent că este vorba despre îmbrăcăminte de damă, despre încălțăminte sau marochinărie, un lucru este sigur. Ținând cont de câteva mici astfel de ponturi, vă veți putea bucura de ele pentru mai mult timp. Și spre asta tindem cu toții, mai ales când este vorba despre articole de calitate superioară, nu-i așa? Căci doar despre asta este garderoba sustenabilă despre care v-am tot povestit de-a lungul timpului. Despre investirea în articole de calitate, care nu sunt doar deosebite și flatante, ci și prietenoase cu mediul prin durabilitatea lor.
Acestea fiind spuse, sunt curioasă dacă voi ați aplicat cel puțin unul dintre sfaturile de mai sus. Ce alte trucuri de genul acesta cunoașteți?
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog2020.
Cel mai greu mi se pare de intretinut pielea intoarsa. Am avut multe piese vestimentare si incaltaminte.
Da, într-adevăr, nu este ușor, dar nici foarte greu. Pe mine oricum nu mă deranjează nici dacă se mai uzează, atât de mult îmi place pielea întoarsă. 😀 Dar cu spray-urile pentru nubuc și cu periile din silicon care se găsesc acm, curățarea/întreținerea e mult mai ușoară.
Tare bune sfaturi pentru garderoba noastră, mulțumesc!
Mă bucur că îți sunt de folos! Cu mare drag! 🙂
La partea de piele intoarsa chiar aveam nevoie de cateva sfaturi, mulțumesc!
Mă bucur mult că ți-am putut fi de ajutor în această privință! 🙂
ce articole frumoase ai ales, multumim de sfaturi! cu incaltamintea e mai greu iarna cu sarea pusa pe trotuare, dar ne descurcam noi!
Așa este, pielea întoarsă și cu sarea nu sunt cele mai bune prietene… been there, done that. Tocmai de aceea sugeram în articol purtarea încălțămintei din piele întoarsă numai ”pe uscat”. 🙂
Multumim pentru sfaturi. Eu ador incaltamintea din piele intoarsa si mi-a luat ceva pana am invatat sa o intretin.
Cu mare drag! Este bine că, înt-un final, ai învățat cum se întreține,astfel că acum te poți bucura mai mult timp de ea. 🙂
Super multumesc pentru aceste sfaturi. Sunt noi pentru mine, dar sunt de interes! Caci pana acum ma raportam la articole la modul general, acum realizand ca fiecare tip de produs are nevoie de ingrijire specifica!
Exact, ai punctat foarte bine. Ce funcționează pentru un produs ,nu este musai să funcționeze pentru toate.
Pentru pielea întoarsă folosesc un spray special, nu știam de peria de silicon. Mulțumesc de sfat!
Și eu am descoperit peria din silicon de aproximativ un an de zile. Eu am una cu două fețe, pe una dintre ele are peri din silicon pentru desprăfuire și reîmprospătare, iar pe cealaltă are niște peri ca din sârmă (știu că sună ciudat) cu ajutorul cărora poți curăța perfect noroiul, în cazul vreunui accident de genul. 🙂
Eu am avut o pereche de cizme din piele intoarsa pe care le-am adorat si le-am purtat pana cand s-a tocit talpa si acum sunt in cautare, dar nu am mai gasit altele care sa-mi placa la fel de mult.
Așa și eu, găsisem cizmele peste genunchi din piele întoarsă perfecte pentru mine, cu tocuri din lemn. S-au tocit atât de repede și de rău, încât nu au mai putut fi reparate sau ceva, dar pe picior se mulau perfect și nu cădeau în jos. So, i feel you! 😀
Îmi prind foarte bine sfaturile tale și îți mulțumesc… Sunt sigura ca o sa le pun în aplicare mai ales cele pentru încălțăminte… Eu nu prea știu trucuri de păstrare doar încerc sa am grija de haine cât mai bine prin respectare instrucțiunilor de pe eticheta
Respectarea instrucțiunilor de pe etichetă este un lucru foarte bun! Keep it up! 🙂
Multumim de recomandari! Incaltaminte de piele intoarsa mi se pare mai greu de intretinut. Asa ca o sa pun in aplicare sfaturile tale!
Vei fi foarte încântată de rezultatele obținute, în cazul în care le vei pune în aplicare pe viitor.
Pentru a indeparta mirosurile neplacute din incaltamintea de piele, pun in ele pliculete cu ceai negru care inmirosmeaza placut interiorul.
Nu știam de trucul cu plicurile de ceai negru!Foarte interesant, mulțumesc, voi încerca și eu! 😀
Eu pentru dezodorizare folosesc acele pliculețe de Silicca Gel cu care vine încălțămintea în cutie.
Dacă ne îngrijim pantofii și hainele, ne vom putea bucura de ele mai mult timp. iată de ce lucrurile mele arată impecabil și după mult timp.
Asta este foarte bine și mă bucur mult să aud asta! 🙂
Mulțumim pentru ponturi!! De asemenea îți doresc mult succes în concurs 🤗. Îmi place tare mult stilul tău de a aborda subiectele. Te admir!
Mulțumesc tare mult pentru aprecieri, chiar mă flatează! 🙂 Doamne ajută, să fie cureușite pentru toți participanții, inclusiv pentru tine!
Si eu incerc sa am grija de hainele mele si sa le ingrijesc cat mai bine. Usuc camasile direct pe umeras, am grija sa spal rochiile mai pretentioasa la mana, nu amestec culorile in masina de spalat.
Am mai auzit trucul cu uscatul cămășilor pe umeraș, însă eu nu l-am aplicat până acum. În schimb, gecile și paltoanele le usuc în acest mod. 😀
Stiam ca trebuie sa oferim o ingrijire speciala a acestor produse, trebuie sa recunosc ca nu prea stiam multe lucruri pe acest subiect.
Sinceră să fiu, eu le-am învățat ”pe cheltuiala mea”… Recunosc, am cam stricat articole de genul acesta până când am învățat cum se îngrijesc pentru a mă bucura de ele pentru cât mai mult timp.
Sunt niste sfaturi foarte bune. Unele trucuri nici macar nu le stiam. Ma bucur sa le descopar cu aceasta ocazie
Și eu mă bucur mult că am reușit să vin cu astfel de noutăți în atenția voastră.
Sfaturi foarte utile! Multe trucuri de acest fel ne salveaza poseta preferata sau botina din piele 🙂
Așa este! 🙂
E bine sa avem grija de garderoba si sa aplicam tot felul de trucuri pt a le pastra mult timp.
De acord cu tine. 🙂
Mersi pentru recomandare! Si eu incerc sa am mare grija de incaltamintea mea. ^_^
Super sfaturi!Si mie imi place sa imi ingrijesc tot ce am ib garderoba. Asa stiu ca vor fi impecabile mai mult timp.
Asta este foarte bine!