Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie

Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie

Odinioară am scris un articol ce cuprindea câteva sfaturi în vederea dobândirii unei garderobe sustenabile. Și pentru că am observat că v-a plăcut, m-am gândit să fac o continuare a acestuia. De data aceasta împărtășesc cu voi câteva secrete despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie. Este vorba despre câteva mici detalii aparent nesemnificative, dar care pot prelungi durata de viață a acestora. Pentru că, în fond, cu toții ne dorim să ne bucurăm pentru cât mai mult timp de articolele noastre preferate, nu-i așa?

În cazul în care ați urmat cel puțin o parte dintre sfaturile mele din articolul anterior, înseamnă că trebuie să fi trecut deja prin două etape importante. Este vorba despre declutter-ului garderobei, respectiv investirea în piese de calitate. Dar pentru a beneficia de efectul scontat pe termen lung, aceste două etape trebuie precedate de încă una la fel de importantă. Așadar, vorbim astăzi despre câteva trucuri pentru îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie.

Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie

Desigur, sfaturi pentru îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie sunt numeroase. Iar majoritatea vă sunt la îndemână, le regăsiți chiar pe etichetele acestora. Însă ceea ce vă voi împărtăși în momentele care urmează sunt aspecte despre care nu prea se vorbește. Iată despre ce anume este vorba mai exact.

Îngrijirea puloverelor din lână

Unul dintre îndemnurile mele cu privire la dobândirea unei garderobe sustenabile era cel de a opta pentru articole de slow fashion. Vă sugeram atunci să alegeți pulovere din fibre naturale precum lâna sau cașmirul. Le recomand nu doar din motive termice, ci și din considerente estetice. Este adevărat că pot fi ceva mai costisitoare, dar îngrijindu-le corespunzător, vă puteți bucura de ele pentru mai mult timp. Un lucru pe care l-am învățat pe pielea mea este acela că puloverele de lână și cașmir necesită spălare manuală. Nu de alta, dar introduse în mașina automată de spălat sfârșesc prin a ”intra la apă”, adică a se micșora. Ar fi mare păcat să nu vă mai puteți bucura de puloverele din lână și/sau cașmir din cauza neglijării acestui aspect. Spre exemplu, eu mi-aș dori să includ în cât mai multe ținute un pulover atât de versatil precum cel de la Hugo Boss, din imaginea de mai jos.

Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte

Întreținerea încălțămintei din piele întoarsă

Nu demult vă recomandam achiziționarea încălțămintei din piele naturală. Știu că unele persoane consideră că nu este etică, însă este cea mai prietenoasă cu picioarele. Aceasta nu doar că este foarte confortabilă, ci și mult mai rezistentă, putând fi purtată mulți ani de zile. Ce am observat de-a lungul timpului este că majoritatea fuge de încălțămintea din piele întoarsă din diverse motive. Cel mai adesea, motivul pentru care este evitată este acela că se murdărește sau se uzează mult prea repede. Ei bine, neplăcerile pot fi evitate dacă se iau în considerare două aspecte. Este vorba despre evitarea purtării acesteia când plouă sau când ninge și curățarea sa cu produsele potrivite. Pentru întreținerea încălțămintei din piele întoarsă aveți nevoie de un spray special creat în acest sens și o perie din silicon. După fiecare curățare va arăta ca nouă și ar fi păcat să o evitați la cât de bine se mulează după forma piciorului. În acest sens aș avea și o sugestie, încălțămintea de damă Tommy Hilfiger.

Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminteÎngrijirea genților

În cazul în care și voi ați rămas setate pe asortarea genților cu încălțămintea, atunci un lucru este sigur. Aveți mai mult de două genți în garderobă, ceea ce implică o îngrijire aparte. Indiferent de materialul din care sunt confecționate, gențile obișnuiesc să își ”împrumute” culorile când stau efectiv lipite una de cealaltă. De aceea, recomandarea mea ar fi păstrarea fiecăreia dintre ele în săculeț separat. La fel de importantă este și umplerea genților cu hârtie, pungi sau folie cu bule pentru a-și păstra forma. Nu de alta, dar cutele pe care le dobândesc în urma depozitării deficitare sunt ireversibile, vă spun din experiență. Și nu ne dorim asta mai ales dacă este vorba despre o geantă de piele, nu-i așa? Așadar, ținând cont de aceste două mici detalii, gențile voastre vor arăta ca noi pentru mai mult timp. Asta mai ales în contextul în care în colecția voastră de genți se regăsesc unele de brand, precum Karl Lagerfeld spre exemplu.

Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte

În concluzie

Indiferent că este vorba despre îmbrăcăminte de damă, despre încălțăminte sau marochinărie, un lucru este sigur. Ținând cont de câteva mici astfel de ponturi, vă veți putea bucura de ele pentru mai mult timp. Și spre asta tindem cu toții, mai ales când este vorba despre articole de calitate superioară, nu-i așa? Căci doar despre asta este garderoba sustenabilă despre care v-am tot povestit de-a lungul timpului. Despre investirea în articole de calitate, care nu sunt doar deosebite și flatante, ci și prietenoase cu mediul prin durabilitatea lor.

Acestea fiind spuse, sunt curioasă dacă voi ați aplicat cel puțin unul dintre sfaturile de mai sus. Ce alte trucuri de genul acesta cunoașteți?

 

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog2020.



39 thoughts on “Despre îngrijirea articolelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.