Sfaturi pentru dobândirea unei garderobe sustenabile

Sfaturi pentru dobândirea unei garderobe sustenabile

Până de curând n-am realizat ce atitudine neprietenoasă aveam față de natură achiziționând atât de des articole vestimentare. Tot ce mă interesa era să-mi hrănesc simțul estetic și să am o garderobă vastă cu care să pot jongla. Mai mult decât atât, optam în mare parte pentru branduri de fast fashion a căror articole se deteriorau după câteva spălări. Dar de când mi-am propus să adopt o conduită eco-friendly mi-am dat seama că pot face schimbări și la acest capitol. Asta după ce m-am documentat și-am aflat că aruncarea hainelor la ghenă alături de celelalte tipuri de gunoi reprezintă o greșeală majoră. Nu doar că ocupă foarte mult spațiu, dar au capacitatea de a contamina solul și pânza freatică, emanând mirosuri de neînchipuit. Și nici incinerarea acestora nu este o soluție, deoarece prin ardere ele emană gaze de seră ce contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice. Așadar, iată câteva sfaturi pentru dobândirea unei garderobe sustenabile.

1. Definirea stilului vestimentar

De regulă, este nevoie de ceva timp și exercițiu pentru construirea unui stil vestimentar. Însă cea mai simplă variantă de identificare a propriului stil vestimentar o reprezintă remarcarea hainelor în care vă simțiți cel mai confortabil. Nu de alta, dar modul cum vă îmbrăcați este extensia personalității voastre.

Până la vârsta de 30 de ani fiecare persoană ar trebui să-și definească propriul stil vestimentar. Unul dintre sfaturi ar fi analizarea ținutelor pe care le abordați cel mai des. Practic, ceea ce obișnuiți să îmbrăcați cel mai frecvent este ceea ce vă reprezintă.

2. Declutter-ul garderobei

După identificarea propriului stil vestimentar, următorul pas ar fi acela de a scăpa de articolele care nu se înscriu în acesta. Renunțați la toate acele haine care nu vă mai plac, nu vă mai vin sau nu vă mai reprezintă. Nu vă mai amăgiți cu gândul că va veni o zi în care le veți purta, pentru că nu se va întâmpla niciodată. Păstrați doar articolele de care sunteți atașate și pe care le îmbrăcați cel mai des, deoarece nimic nu se va schimba pe viitor.

Sfaturi pentru dobândirea unei garderobe sustenabile
Sursă foto: LilyLikeCom

Cunoscându-vă foarte bine stilul vestimentar și păstrând în garderobă numai ceea ce purtați de obicei, vă va fi mult mai ușor. Orice articole veți alege din dulap, chiar și cu ochii închiși, vor fi a perfect match din punct de vedere estetic. Implicit, vă va fi mult mai ușor să vă decideți outfit-urile pentru zilele următoare. Așadar, iată cât de ușor ne putem simplifica existența doar debarasându-ne de hainele pe care nu le mai purtăm.

3. Reciclarea hainelor

Ce puteți face cu hainele selectate este fie să le donați unor persoane neajutorate, fie să le predați unor fundații sau centre de colectare. Ba chiar, procesul de reciclare al hainelor este susținut și de multe brand-uri de fashion. Acestea oferă un voucher de cumpărături în schimbul unei sacoșe cu îmbrăcăminte, indiferent cât este de deteriorată. Ce fac ei mai departe este să o transforme în fire textile ce urmează a fi refolosite în procesul de producție.

Reciclarea hainelor reduce poluarea și prin reducerea cantității de pesticide utilizată în cultivarea bumbacului. Totodată, este vorba și despre reducerea cantității de apă necesară vopsirii țesăturilor și a altor substanțe poluante în procesul de producție. De reținut este faptul că pentru fiecare tonă de haine refolosită, emisiile nocive de dioxid de carbon sunt reduse cu 3,6 tone.

Din fericire, se pare că tot mai multe persoane încep să conștientizeze amploarea poluării creată de aruncarea hainelor. Astfel, un studiu realizat de World Vision România a arătat că anul acesta 57% dintre români își reciclează hainele. O veste și mai bună este că 87% dintre cei care nu le reciclează, ar fi interesați să o facă pe viitor. Pare-se că, într-un final, s-a înțeles că reciclarea este o soluție mult mai bună decât aruncarea textilelor la gunoi.

4. Achiziționarea îmbrăcămintei slow fashion și/sau second hand

Știu că acestea două sunt ușor contradictorii, de aceea propun să detaliez puțin. Industria de slow fashion se adresează în general persoanelor care sunt dispuse să investească sume ceva mai mari în îmbrăcăminte. În cadrul acesteia se folosesc materiale organice, rezistente și prietenoase cu pielea, iar croielile și cusăturile sunt impecabile. Așadar, în contextul în care totul este la superlativ, costurile de producție și prețurile de vânzare sunt ceva mai ridicate. Însă, achiziționându-le dăm dovadă și de responsabilitate socială, ele având un impact negativ redus asupra mediului înconjurător.

Sfaturi pentru dobândirea unei garderobe sustenabile
Sursă foto: www.whowhatwear.com

Părerea mea este că a alege articole vestimentare de tip slow fashion denotă respectul față de sine. Însă, sunt conștientă că nu oricine își poate permite să adauge astfel de piese în garderobă. Ce rămâne de făcut? Ce sfaturi aș putea oferi în acest sens? Nimic mai simplu. Pentru persoanele cu un buget mai redus, magazinele de tip second hand sunt o alternativă foarte bună, de luat în seamă. Asta pentru că pot găsi îmbrăcăminte de la brand-uri celebre, confecționate din materiale de calitate superioară, la prețuri de nimic. Să vă dau doar un exemplu: eu am găsit o eșarfă Hugo Boss din mătase naturală cu doar 9 lei.

6. Reparare, reutilizare și DIY

Mici incidente cu îmbrăcămintea se pot întâmpla oricui, nu numai celor mici. Oricine se poate alege cu o ușoară deteriorare cauzată de agățarea unei bluze sau a unui pantalon, spre exemplu. Asta nu înseamnă că acel articol vestimentar nu mai este purtabil și că trebuie aruncat, dimpotrivă, se poate repara. Găurile mici se pot camufla cu diverse embleme care se pot aplica prin coasere ori se pot broda.

În cazul în care v-ați plictisit de una dintre rochiile lungi, îi puteți da o nouă viață scurtând-o. Același lucru se poate aplica și blugilor, spre exemplu, puteți transforma o pereche de blugi lungi în unii scurți în doi timpi și trei mișcări. Voi ce astfel de sfaturi sau idei mai aveți în materie de reutilizarea hainelor?

Iar în ceea ce privește articolele vintage, acestea pot fi aduse în contemporan cu ajutorul DIY-ului. Aceasta este prescurtarea de la Do It Yourself, ceea ce înseamnă că pot fi modificate cu mâinile voastre. Nu aveți nevoie decât de imaginație și de puțină îndemânare. Rezultatul va consta în piese vestimentare unicat cu ajutorul cărora veți ieși din anonimat.

6. Îngrijirea articolelor vestimentare

Așadar, după ce am parcurs toți pașii anteriori, nu vă mai rămâne decât să le acordați articolelor vestimentare preferate atenția cuvenită. Iar pentru a vă putea bucura de ele un timp îndelungat, unul dintre sfaturi ar fi să folosiți detergentul potrivit. Spre exemplu, Perwoll Renew&Blossom reprezintă cea mai bună alegere când vine vorba despre prelungirea duratei de viață a îmbrăcămintei.

Sfaturi pentru dobândirea unei garderobe sustenabile

Acest detergent a fost special creat pentru întreținerea nuanțelor articolelor vestimentare, așadar, nicio șansă să le decoloreze. Nu doar îndepărtează foarte bine murdăria și petele rezistente, ci și păstrează durabil prospețimea rufelor. Și, mai mult decât atât, conferă rufelor un miros floral-elegant care persistă zile întregi în țesături.

În încheiere

Iată cum folosirea detergentului Perwoll Renew&Blossom vă poate ajuta din mai multe puncte de vedere. Reușește să își dovedească utilitatea în susținerea dobândirii unui stil de viață eco-friendly, aducând cu sine multiple alte beneficii. Primul aspect de luat în seamă ar fi acela legat de îngrijirea și prelungirea duratei de viață a articolelor vestimentare. Însă, mai mult decât atât, acesta ajută la reducerea semnificativă a poluării cauzate de materialele textile. Și este și prietenos cu bugetul. Așadar, hainele vor arăta ca noi pentru mai mult timp, drept pentru care veți cumpăra mult mai puține. Iar banii pe care i-ați fi investit în articole vestimentare vor putea fi folosiți în alte scopuri.

Acum, de curiozitate, spuneți-mi, voi în ce relație sunteți cu îmbrăcămintea? Aveți o garderobă generoasă sau una minimalistă? Ce părere aveți despre toate aceste sfaturi? Dar despre detergentul Perwoll? Ați folosit varianta Renew&Blossom? Cum vi s-a părut? Voi ce alte sfaturi ați mai avea în materie de îngrijirea și reciclarea hainelor?



16 thoughts on “Sfaturi pentru dobândirea unei garderobe sustenabile”

  • Da am o garderoba generoasa,iar de curand am mai facut curatenie printre haine iar tot ce mi-a ramas mic sau nu mi-a placut le-am dat unor persoane nevoiase de cat sa le arunc.Am achizitionat de curand Perwoll si imi place in primul rand cum miroase si ca aindeparteaza petele dupa haine sunt foarte multimita de el!

  • Cunosc produsele Perwoll și sunt mai mult decât mulțumită de ele. Când scot hainele din mașina de spălat, parcă mă invadează primăvara cu toată tinerețea și fericirea ei. Referitor la haine, mărturisesc că e greu să rezist în fața anumitor tentații, însă de vreo doi ani am decis să cumpăr doar dacă am cu adevărat nevoie, nu pur și simplu pentru că îmi place. E bine să ne răsfățăm, dar ne putem răsfăța în moduri inteligente.

  • Nu prea sunt eu cu cumpărați hainelor în neștire. Si cand mai fac o triere prin dulp, restul hainelor le dau mai departe. Perwol nu am folosit, dar mi se pare interesant

  • De fiecare dată când achiziționez un articol vestimentar, mă gândesc foarte bine dacă îi pot pura cu mai multe ocazii. Urăsc să fac risipă, iar atunci când nu mai port anumite haine, le donez. La fel și cu mobila, dacă este în stare bună, o doneze unei familii nevoiașe.

  • Am o garderoga generoasa. Am facut curatenie nu stiu de cate ori. Dar cum fiica mea , ma tot cadoriseste cu diverse articole vestimentare, iar creste garderoba. Un Perwol e bun sa il ai in casa. Tine hainele in culori proaspete.

  • Perwol este un produs forte bun, iar despre acesta nou am auzit numai opinii bune.
    Abia aștept să-l încerc și asta se va întâmpla forte curând.
    Bune și sfaturile tale, mulțumesc!

  • Si eu am nevoie de un nou declutter in garderoba. E musai!! Deja am realizat ca nu m-am atins de multe haine vara asta… ups!! Si eu spal rufele cu Perwoll si ma ajuta mult. Incerc pe viitor sa investesc in haine calitative si puține.

  • Eu am o garderoba destul de maricica. Recunosc ca ma tenteaza mereu sa imi cumpar hainute. 😀
    Perwol folosesc si eu, fix in varianta asta. Imi place cum curata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.