”Colecționarul de obiecte pierdute” de Ruth Hogan | TYM#5

”Colecționarul de obiecte pierdute” de Ruth Hogan | TYM#5

Un alt roman de care m-am lăsat absorbită în perioada de izolare a fost ”Colecționarul de obiecte pierdute” de Ruth Hogan. Și pentru că solicită procesele gândirii și stimulează imaginația, m-am gândit că ar fi un bun prilej de a-l include în seria Train Your Mind – TYM. Romanul acesta m-a atras inițial prin coperta sa feminină și viu colorată, iar mai apoi prin subiectul acestuia. De regulă, nu sunt fana dramelor. Dar am parcurs acest roman din dorința de a aprofunda subiectul legăturii surprinzătoare dintre noi și obiectele pe care le deținem. Mi-am dorit să aflu părerea autoarei despre cum noi, oamenii, obișnuim să atribuim obiectelor magie și sens.

Câteva date despre autoare

Ruth Hogan s-a născut în orașul englezesc Bedford. A absolvit Goldsmith College, unde a urmat cursuri de limba engleză și teatru. După obținerea diplomei, a lucrat timp de zece ani în domeniul resurselor umane, în cadrul unei instituții publice din Anglia.

În jurul vârstei de 30 de ani a suferit un accident în urma căruia a fost nevoită să reducă programul de lucru. Astfel, Ruth și-a luat un job part time iar restul timpului l-a dedicat scrisului. Ulterior, în 2012 s-a îmbolnăvit de cancer. În urma ședințelor de chimioterapie rămânea adesea trează până târziu în noapte, încercând să-și alunge suferința prin scris. Așa a luat naștere romanul său de debut, ”Colecționarul de obiecte pierdute”.

În prezent, Ruth Hogan  locuiește într-o casă din nordul Londrei, împreună cu soțul acesteia și câțiva câini pe care i-au adoptat.

Din acțiunea romanului ”Colecționarul de obiecte pierdute”

Acțiunea romanului ”Colecționarul de obiecte pierdute” se învârte în jurul protagonistului acestuia, Anthony Peardew. Acum 40 de ani acesta pierde un obiect care îi fusese încredințat de către logodnica sa – Therese. În aceeași zi, ca o coincidență simbolică, ea moare pe neașteptate într-un accident. Ca o consolare, Anthony începe să strângă obiectele pierdute de alții prin diverse locuri și să scrie povestiri despre ele.

Acesta a trăit cu convingerea că numai restituind proprietarilor obiectele pierdute ar putea regăsi ce a pierdut el însuși. Medalionul – ultima legătură a sa cu singura femeie din viața lui. El spera că într-o zi cineva va dori să le recupereze și se va bucura de grija cu care au fost tratate. Logica acestor acțiuni era aceea că soarta îl va recompensa, aducându-i înapoi medalionul pe care îl primise de la logodnica lui și pe care l-a pierdut chiar în ziua decesului acesteia.

Singura persoană de care Anthony s-a apropiat pe parcursul vieții a fost asistenta sa Laura. Acesta i-a fost de mare ajutor, jobul oferit scăpând-o de o potențială depresie în urma divorțului ei. La sfârșitul vieții, Anthony îi încredinţează Laurei nu numai vila în stil victorian și grădina de care aceasta se îndrăgostise. ”La pachet”cu ele vine și misiunea eliberatoare a restituirii obiectelor pierdute.

Celălalt plan narativ al romanului o prezintă pe Eunice, tânăra care găsește medalionul pierdut de Anthony în ziua cu pricina. Aceasta este descrisă ca fiind o femeie plină de energie și de optimism, ce a trăit o viață încărcată de neîmpliniri, dar și de bucurii. Poveștile Laurei și a lui Eunice sunt prezentate în paralel, întrepătrunse de câte o scurtă povestioară a câte unui obiect pierdut.

În încheiere

În prima parte a romanului nu se întrevede nicio legătură între cele două femei, Laura Și Eunice. Mai apoi, însă, existențele celor două femei sunt pe cât de îndepărtate, pe atât de apropiate, întrepătrunzându-se într-o serie de conexiuni și evenimente tulburătoare.

Per total, romanul ”Colecționarul de obiecte pierdute” este despre legătura dintre noi și obiectele pe care le avem în posesie. Este despre valoarea sentimentală pe care noi ca oameni o acordăm lucrurilor materiale. Este despre rolul micilor întâmplări aparent neînsemnate, în destinul fiecăruia dintre noi.

 



1 thought on “”Colecționarul de obiecte pierdute” de Ruth Hogan | TYM#5”

  • Nu am citit cartea ,dar mi se pare o carte bună ! În ultima vreme am cam făcut ceva pauză de la citit din lipsă de timp !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.