„Pierduți în Cartierul Spaniol” de Heddi Goodrich | TYM#3

„Pierduți în Cartierul Spaniol” de Heddi Goodrich | TYM#3

Iată-mă revenind cu al treilea „episod” de Train Your Mind – TYM, de data aceasta fiind vorba despre recenzia cărții „Pierduți în Cartierul Spaniol” de Heddi Goodrich. Deși nu sunt o mare fană a romanelor de dragoste, am simțit totuși nevoia să o citesc. Mi s-a părut captivantă conform recenziilor citite încă de anul trecut. Așa că mi-am propus să o parcurg și eu în perioada de izolare. Și ce vă pot spune încă de la început este că nu e nici pe departe un roman siropos. Dimpotrivă, acțiunea acestuia e mai cu seamă una presărată cu nostalgie și amărăciune.

Câteva date despre autoarea Heddi Goodrich

Heddi Goodrich este scriitoare, profesoară de limba engleză, redactor și traducătoare, născută în 1971 la Washington. La 16 ani ajunge la Napoli într-un schimb de experiență și rămâne acolo timp de 10 ani. S-a licențiat în Litere la Universitatea Orientale și are un blog despre curiozități lingvistice din limba italiană și engleză. În prezent trăiește în Auckland, Noua Zeelandă, împreună cu soțul și cei doi fii ai acestora. Aici a scris și primul său roman – ”Pierduți în Cartierul Spaniol”. Acțiunea acestuia este bazată pe propria poveste de dragoste studențească, pe care aceasta are curajul să o povestească.

Din acțiunea romanului ”Pierduți în Cartierul Spaniol”

Încă din primele pagini ale acestui roman facem cunoștință cu viața de student din Napoli. Este vorba despre o viață săracă, cu chirii mari pentru imobile dărăpănate și mâncare de slabă calitate. Autoarea descrie Napoli ca fiind un oraș frumos, dar prea aglomerat, cu străduțe identice și înguste pe care străinii se pot pierde cu ușurință.

Tânără studentă fiind, aceasta locuiește într-una dintre cele mai sărace zone ale orașului, mai exact în Cartierul Spaniol. Ea se îndrăgostește instantaneu de italianul Pietro, student la Geologie, care îi dăruiește o compilație de cântece. Inițial aceasta își neagă sentimentele, deoarece el stârnise pasiune în inima unei prietene de-ale ei. Totuși, dragostea dintre cei doi se înfiripă și ia amploare.

Desfășurarea acțiunii

Urmează o frumoasă poveste de dragoste contemporană în care Heddi și Pietro stabilesc să locuiască împreună și să își clădească un viitor. Însă, deși relația acestora pare să meargă perfect, ceva le umbrește totuși fericirea. Este vorba despre diferențele de clasă socială, psihologice și culturale care încep să își spună cuvântul. Heddi este cea care nu are mai mult decât câștigă prin propriile forțe. Pietro este un băiat de familie bună, bogat și complet spus mamei acestuia. Pus să aleagă între a călători în jurul lumii alături de iubita sa frumoasă și plină de viață și a fi fiul preferat al părinților, beneficind de o stabilitate financiară, el alege a doua variantă.

Romanul dezvăluie, pe parcursul acestuia, un schimb de email-uri/scrisori între cei doi protagoniști, posterioare despărțirii, planurile natarive fiind astfel alternative. Practic, expunerea poveștii de dragoste a celor doi este pe alocuri ”întreruptă” de e-mail-urile/scrisorile pe care aceștia le-au schimbat de-a lungul timpului. De altfel, la un an de la căsătoria ei cu actualul soț, Heddi îi trimite lui Pietro o scrisoare scrisă de mână. În aceasta ea îl înștiințează că povestea lor de dragoste va face subiectul unui roman. Cei doi rămân în relații bune, chiar dacă locuiesc la mare distanță unul de celălalt și își mai trimit unul celuilalt câte un life update.

Concluzii

Heddi Goodrich a afirmat că prin intermediul acestui roman și-a dorit rememorarea iubirii față de orașul Napoli. Parcurgându-l veți constata că nu este deloc așa, orașul italian și implicit Cartierul Spaniol având de fapt o simbolistică legată de povestea de dragoste a protagoniștilor. Acesta este mai cu seamă fundalul pe care se desfășoară tumultoasa lor relație. Toate trăirile acestora se aseamănă cu intensitatea vieții fremătătoare și mereu amenințată de cutremure a acestei regiuni ale Italiei.

Dacă cei doi vor rămâne sau nu prieteni pe viață veți putea afla parcurgând acțiunea acestui roman pe care îl puteți comanda de aici.

 



6 thoughts on “„Pierduți în Cartierul Spaniol” de Heddi Goodrich | TYM#3”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.