”Lebăda neagră” de Nassim Nicholas Taleb | TYM#2

”Lebăda neagră” de Nassim Nicholas Taleb | TYM#2

O altă activitate care poate fi inclusă cu succes în rubrica ”Train Your Mind” – TYM este cititul, care aduce cu sine o mulțime de beneficii. Și nu este vorba doar despre îmbunătățirea capacității de comunicare și despre îmbogățirea vocabularului. Cititul are totodată capacitatea de a dezvolta gândirea critică, de a ajuta la concentrare și de a îmbogăți imaginația. Lecturarea unei cărți ajută la dezvoltarea creierului, îmbunătățește creativitatea și relaxează prin reducerea stresului și a depresiei. O carte care vă poate conferi toate beneficiile menționate mai sus este ”Lebăda neagră” scrisă de autorul Nassim Nicholas Taleb. Este o carte captivantă pe care eu am descoperit-o în ultimul an de facultate la disciplina ”Filosofia minții”. Și pentru că m-a fascinat prin subiectul său, m-am gândit să o împărtășesc cu voi.

Câteva cuvinte despre autor

Nassim Nicholas Taleb s-a născut în anul 1960 în Liban și este scriitor, filosof, specialist în epistemologia probabilităţilor şi consilier în matematici financiare. Cariera sa academică, începută în 2004 în cercetare, a continuat printr-un periplu în câteva universităţi celebre:

 • Visiting Professor la London Business School;
 • Profesor de Ingineria riscului la Institutul Politehnic al Universităţii din New York;
 • Distinguished Research Scholar la Said Business School, Universitatea din Oxford.

Pe pieţele financiare internaţionale Taleb este supra-numit „disidentul de pe Wall Street“. Foarte cultivat, acesta stăpâneşte franceza, engleza şi araba clasică. Vorbeşte italiana şi spaniola şi citeşte în greacă, latină, aramaică și ebraică veche. Din 2004 acesta a devenit autor full time, activitatea sa referindu-se la problemele puse de incertitudine, nesiguranță, probabilitate și cunoaștere.

Cele cinci volume de eseuri filosofice despre incertitudine ale lui Nassim Taleb intitulate Incerto acoperă următoarele cărți:

 • ”Păcălit de hazard” (2001);
 • ”Lebada neagră” (2007-2010);
 • ”Patul lui Procust” (2010),
 • ”Antifragil” (2012);
 • ”Când pielea ta e în joc” (2018).

A doua sa carte non-tehnică despre evenimente imprevizibile, ”Lebada neagră”, publicată în 2007, s-a vândut în aproape 3 milioane de exemplare. Aceasta a stat 36 de săptămâni pe lista bestseller-urilor din New York Times și a fost tradusă în 31 de limbi. Totodată, a fost creditată cu prezicerea crizei bancare și economice din 2008. ”Lebăda neagră” a fost considerată de Sunday Times una din cele mai influente 12 cărţi apărute după al Doilea Război Mondial.

Stilul de scris non-tehnic al lui Taleb a fost descris ca fiind un amestec narativ-autobiografic. Acesta cuprinde atât scurte povești filozofice, cât și comentarii istorice și științifice.

Despre ”Lebăda neagră” – Impactul foarte puțin probabilului

„Lebăda neagră” este o metaforă pentru evenimentele imprevizibile, dar care au un impact major asupra societății. Metafora este inspirată din descoperirea primei lebede negre. Asta după ce secole de-a rândul europenii au crezut că nu există decât lebede albe. Iată ce ar putea fi considerate lebede negre conform autorului:

 • crizele financiare;
 • războaiele apărute din senin;
 • descoperirea unei tehnologii care schimbă o întreagă industrie;
 • o carte/un film al unui debutant care are un succes fantastic.

Pe tot parcursul cărții, Taleb analizează eșecurile antologice ale predicțiilor și erorilor de judecată pe care adesea le facem. Acesta critică, însă, aplicarea statisticii clasice unei anumite categorii de evenimente precum predicțiile economice, spre exemplu. De altfel, statistica și problema predicției economice sunt un laitmotiv al acestei cărți. Însă, parcurgerea ei nu necesită cunoștinte speciale în domeniu, întrucât nu este folosită o terminologie greoaie.

Taleb susține umilința realistă a persoanelor care știu că nu pot cunoaște anumite lucruri despre viitor, față de orgoliul nerealist al celor care își închipuie că pot să-l prezică. Dincolo de părerile sale filosofice, autorul ne propune și câteva metode practice pentru a ne proteja în fața impredictibilului sau pentru a ne folosi de el. El ne recomandă să fim tot timpul conștienți că evenimente care par improbabile se pot întâmpla. Și dacă sunt negative putem încerca să le minimizăm efectele, iar dacă sunt pozitive putem profita de pe urma lor.

Despre câștig și pierdere

Autorul ne recomandă expunerea voluntară la posibile „lebede negre pozitive”. Dacă nu facem nimic ieșit din comun, este foarte puțin probabil să obținem niște rezultate așișderea. Dacă însă cunoaștem diverse persoane sau facem cercetări în domenii inedite, crește probabilitatea de a fi afectați pozitiv de un eveniment neașteptat.

În ceea ce privește „lebedele negre negative” Taleb ne recomandă să le transformăm în „lebede gri”. Atât timp cât suntem conștienți de materializarea unor riscuri foarte mici (chiar fără a le cunoaște în detaliu), putem lua măsuri de a ne proteja sau de a ne minimiza pierderile.

El aduce în vedere un aspect important al psihicului nostru, acela că nu poate trăi cu speranța unei recompense viitoare de amploare. Se pare că percepe mult mai bine numeroase câștiguri mici (eșalonate pe o perioadă lungă de timp) decât un caștig foarte mare cumulat într-o zi.

Luând în considerare această latură a naturii umane, Taleb ne recomandă să nu mizăm totul pe o singură lebădă neagră pozitivă. Ci să alegem multe lebede mai mici, astfel încât să putem avea suficient de des mici surprize plăcute. Asta și deoarece este demonstrat faptul că fericirea noastră este în strânsă legătură cu numărul de cazuri în care apar sentimente pozitive.

În încheiere

”Lebăda neagră” de Nassim Nicholas Taleb este o carte aparte deoarece vorbește despre o parte a realității care rămâne de cele mai multe ori ascunsă. Făcând rezumatul acesteia într-o singură frază, aș putea spune că avem nejustificat de multă încredere în certitudinea fictivă a zilei de mâine și că suntem orbi atunci când vine vorba despre neprevăzut. Cumva este explicabil, deoarece cu cât informația are un grad mai mare de aleatoriu, cu atât e mai greu de sintetizat de către mintea noastră. Și cu cât facem mai multă ordine în informații și le sintetizam, cu atât mai mult le simplificăm.

Per total, ”Lebăda neagră” este o carte valoroasă, care ne ajută să gândim altfel: critic, realist, complex. Parcurgerea acesteia are darul de a ne lăsa cu o doză de incertitudine și de îndoială pe care o aplicăm mai apoi în aproape toate aspectele vieții.

Mâna sus cine a citit această carte! Cum vi s-a părut? V-a captivat? Dacă nu ați citit-o, că tentează?

P.S.: în cazul în care nu știați despre această carte, dar v-ar interesa, este disponibilă aici, pe Libris.37 thoughts on “”Lebăda neagră” de Nassim Nicholas Taleb | TYM#2”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.