Melasma – cauze, prevenție și remedii

Melasma – cauze, prevenție și remedii

Indiferent cât de mult ne preocupăm de îngrijirea tenului, unele mici ”scăpări” ni-l pot afecta mai mult sau mai puțin. Eu am mare grijă de el în general, asta pentru că mama natură m-a ”cadorisit” cu un ten mixt cu tendință acneică. De-a lungul timpului am încercat produse a numeroase brand-uri de cosmetice sau de dermatocosmetice. Aș putea spune că, în final, am ajuns la concluzia că mi se potrivesc cele ale unei mărci care se găsește numai în farmacii. Tenul mi s-a calmat vizibil, coșuri mai am doar ocazional, ceea ce este foarte bine. Rămâne totuși o problemă: omiterea folosirii produselor cu SPF aduce cu sine o afecțiune a pielii tare neplăcută, și anume melasma.

Ce este melasma?

Melasma este o afecțiune a pielii foarte populară în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Modalitatea de manifestare a acesteia este reprezentată de apariția unor pete pigmentare de culoare maro.

Sursă foto: Realitatea.net

Zonele în care apar cu preponderență sunt deasupra buzei superioare, pe nas, pe pomeți, pe frunte și uneori pe bărbie. Mai rar, în cazul unor persoane acestea pot apărea și pe corp, pe brațe, piept sau gât.

Cauzele apariției melasmei

În ceea ce privește cauza apariției melasmei, aceasta nu este cunoscută pe deplin, însă dermatologii spun că poate fi influențată de:

  • expunerea la soare fără aplicarea unei loțiuni cu factor de protecție solară;
  • tipul de ten, cel mai închis la culoare este mai predispus la apariția melasmei;
  • sarcina, datorită creșterii nivelului de progestron ce duce la un nivel ridicat de melanococite;
  • terapia de substituție hormonală, în cazul femeilor intrate la menopauză;
  • istoricul familial;
  • stresul;
  • anumite medicamente, precum anticoncepționalele sau cele pentru epilepsie;
  • afecțiunile tiroidiene.

Cum prevenim melasma?

Pentru că tratamentele împotriva melasmei nu asigură rezultate permanente, trebuie să acordăm o mare atenție prevenției. Principala modalitate de prevenire a acesteia este reprezentată de aplicarea cremelor cu factor de protecție solară cu minim 30+.

Sursă foto: shine365.marshfieldclinic.org

De asemenea, se recomandă purtarea pălăriilor cu boruri largi, precum și folosirea articolelor vestimentare lejere. Cât despre produsele cosmetice, este indicat să optați pentru unele hidratante și blânde cu pielea. Cele de genul acesta nu provoacă senzație de arsură/înțepături, ceea ce înseamnă că nu vor spori producția de melanină.

Remedii pentru melasmă

De cele mai multe ori, în cazul femeilor care-și administrează anticoncepționale sau care sunt însărcinate, melasma dispare de la sine. Însă, sunt și situații în care melasma poate persista câțiva ani de zile, ca urmare a expunerii la soare timp îndelungat, fără aplicarea cremelor cu SPF. În cazul acesta, o serie de remedii pentru melasmă recomandate de medicii dermatologi sunt:

  • peeling-ul chimic cu acid lactic, retinoic sau glicolic;
  • microdermabraziunea;
  • terapia cu laser;
  • fototerapia;
  • aplicarea unor loțiuni, creme sau geluri cu hidroquianonă;
  • folosirea cremelor cu acid azelaic și acid kojic;
  • aplicarea de unguente pe bază de corticosteroizi și tretinoin.

Chiar și așa, procedurile enumerate mai sus nu garantează dispariția completă a petelor pigmentare cauzate de melasmă. Până la obținerea unor rezultate satisfăcătoare pot trece uneori și câteva luni de zile, existând și posibilitatea sensibilizării pielii.

Cu toate acestea, recent eu am descoperit un produs care dă rezultate rapide dacă este folosit cu regularitate, de două ori pe zi. Este vorba despre serul Betterskin pe care am început să îl folosesc acum o lună de zile și despre care mi-am propus să vă povestesc.

Și pentru că sunt convinsă că v-am făcut curioase cu privire la acesta, propun să îl descoperim împreună în cele ce urmează.

Ce este Betterskin?

Betterskin este un ser facial anti-îmbătrânire care are la bază cea mai inovatoare formulă pentru îngrijirea tenului. Aceasta este creată din ingrediente active, naturale și are o capacitate rapidă de acțiune asupra pielii. Fiind un produs cu 100% ingrediente naturale, serul își dovedește repede eficacitatea, efectul său fiind de lungă durată.

Principalele ingrediente care stau la baza serului Betterskin sunt următoarele:

  • Vitamina C – 20% din compoziția serului, are acțiune antioxidantă, menține aspectul sănătos și elastic al pielii;
  • Acidul hialuronic – este de origine naturală, protejează, hidratează și redă tonusul pielii;
  • Aloe Vera – stimulează formarea de celule noi și estompează imperfecțiunile;
  • Fructele de măceș – de asemenea puternice antioxidante, reduc ridurile și împiedică îmbătrânirea tenului.

Lista completă de ingrediente o puteți vedea în imaginea de mai jos:

De ce să alegeți serul Betterskin?

Pentru că în urma utilizării acestuia aveți parte de o serie de beneficii precum:

  • efecte rapide anti-îmbătrânire – combate ridurile, hidratează și hrănește pielea;
  • îndepărtarea petelor solare – piele sănătoasă și plină de tonus;
  • este recomandat pentru toate tipurile de ten – benefic indiferent de tipul acestuia;
  • nu conține parabeni, coloranti sau alcool;
  • este bogat în ingrediente naturale extrase din plante;
  • este un produs vegan – nu conține ingrediente de origine animală;
  • este netestat pe animale – este cruelty free, fiind fabricat fără a cauza suferința animalelor;
  • se oferă 90 de zile de garanție – în cazul în care nu sunteți mulțumite de produs, veți primi banii înapoi.

Experiența mea cu melasma

De regulă, nu sunt neglijentă cu tenul meu, dimpotrivă, acord o mare atenție rutinei de îngrijire a acestuia. Numai că vara aceasta am pățit-o! Mi se consumase rezerva de creme de față cu SPF și pe când studiam piața de profil, m-am pricopsit cu melasma aceasta atât de inestetică.

Cele mai vizibile pete erau deasupra buzei superioare și arătau de parcă aș avea mustață. Le-am tot camuflat cu corector, însă tot se puteau observa și era de-a dreptul jenant. Nu prea știam ce anume să folosesc pentru a le depigmenta, însă întâmplarea a făcut să descopăr serul Betterskin.

Experiența mea cu serul Betterskin

Sinceră să fiu, la început am fost puțin sceptică în a-l folosi. Asta deoarece citisem undeva că n-ar fi ok să folosesc un produs cu acid hialuronic si Vitamina C în același timp. Pe rând da, împreună nu ar fi benefice aceste două ingrediente. Așa că preț de vreo două zile mi l-am aplicat doar pe mâini pentru a vedea dacă am vreo reacție alergică sau ceva de genul. Încă de la prima aplicare pe mâini am rămas stupefiată de cât de fine mi le-a lăsat; eu care foloseam cremă de mâini zilnic, acum nu mai aveam nevoie.

Mi-am făcut curaj și l-am aplicat și pe ten, gât și decolteu zilnic, dimineața și seara. Ce am putut constata în cele 28 de zile de utilizare? Faptul că tenul meu se simte foarte hidratat (aproape că nu mai am nevoie de cremă), că liniile fine sunt atenuate, că tenul radiază de sănătate. Și, cel mai important, petele pigmentare cauzate de melasmă sunt vizibil decolorate. Cel puțin, cele de deasupra buzei superioare au început să dispară cu totul de pe la colțurile buzelor. Încă puțin și vor dispărea de tot.

Pe mine serul Betterskin m-a convins de calitatea și de eficacitatea acestuia! Este absolut GENIAL și nu regret decât că nu l-am descoperit mai devreme și că mai am în recipient pentru o singură aplicare. Cu siguranță mi-ar plăcea să continui să îl folosesc pentru că a adus numai beneficii tenului meu și absolut nicio neplăcere.

Așadar, vă recomand și vouă cu toată încrederea să îl încercați, cu siguranță nu veți fi dezamăgite de el, dimpotrivă! Aici se găsește de cumpărat, și din câte observ, cu cât luați mai multe recipiente, cu atât îi scade prețul per bucată. Iar livrarea prin curier este gratuită, deci, ce vă puteți dori mai mult? 🙂

Sunt tare curioasă, este cineva care deja a încercat serul cu acid hialuronic și Vitamina C de la Betterskin? Pe o scară de la 1 la 10, cât de mult v-a plăcut? Ați fost la fel de mulțumite de el ca și mine?

 



18 thoughts on “Melasma – cauze, prevenție și remedii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.