Despre importanța reciclării hainelor

Despre importanța reciclării hainelor

Anul acesta am conștientizat mai mult ca niciodată importanța protejării resurselor naturii. Mi-am dat seama că sunt limitate, în continuă scădere și că dacă-mi doresc un trai decent pentru copiii mei, ar fi bine să schimb ceva. Cumva tendința aceasta am avut-o dintotdeauna. Fiind creativă din fire, îmi amintesc faptul că transformam paharele de iaurt în suporturi pentru pensulele de machiaj, spre exemplu. Posibilități sunt nenumărate, însă prin intermediul articolului de astăzi vreau să vă vorbesc despre reciclarea hainelor.

Despre reciclarea hainelor

Reciclarea hainelor este una dintre cele mai la îndemână metode de conservare a resurselor naturii. Cu siguranță, în dressingul fiecăruia dintre noi se regăsește o anumită categorie de haine care ajung să fie îmbrăcate foarte rar spre niciodată. Îndeosebi femeile au tendința de a face shopping compulsiv și e adevărat că relaxează și destresează, dar nu întotdeauna articolele ne sunt de folos. Ajunse acasă ne dăm seama că nu se potrivesc cu aproape nimic din garderoba noastră, ceea ce atrage după sine alte cumpărături.

Sursă foto: www.inhabitat.com

Fie că se datorează fluctuației în greutate ori schimbării tendințelor din modă, hainele ajung de cele mai multe ori la gunoi. Studiile au arătat că deșeurile textile pot avea un impact nefast asupra mediului dacă nu sunt separate de gunoiul menajer. Practic, textilele pot contamina solul și pânza freatică, emițând totodată niște mirosuri greu de suportat. Pe de altă parte, atunci când sunt duse la incineratorul de deșeuri, textilele pot emite tone de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală și la modificările climatice.

Cu alte cuvinte, aruncarea hainelor reprezintă o acțiune prin care toată populația planetei are de suferit. Marele nostru noroc este faptul că materialele textile pot fi refolosite în proporție de 100%. Dar pentru a putea profita de beneficiile reciclării textilelor trebuie să avem deschiderea spre acest lucru. Reciclarea hainelor ar trebui să devină un trend pe care să îl adoptăm cu toții.

Cum putem recicla hainele

Reciclarea hainelor se poate realiza pe două fronturi:

  • hainele în stare bună și foarte bună pot fi donate spre a fi refolosite;
  • din hainele uzate, prin anumite procedee, se pot obține noi fire textile.

Spre exemplu, prin reciclarea unui simplu tricou de bumbac economisim 800 de litri de apă! Uimitor, nu-i așa? Iată cum fiecare dintre noi poate proteja resursele planetei reciclând hainele:

  • donând articolele vestimentare care nu ne mai vin sau care nu ne mai plac;
  • achiziționând articole vestimentare la mâna a doua (second hand).

Cât privește achiziția de articole vestimentare second hand am o sugestie pentru voi. Este vorba despre un magazin online pe care l-am descoperit recent și pe care am plasat o comandă generoasă. Kidlet.ro se numește site-ul și nu, nu comercializează numai articole de copii, ci și de adulți, dar haideți să vă povestesc mai multe despre acesta.

Despre Kidlet.ro

Kidlet.ro este un site de tip outlet premium, având ca domeniu de activitate comercializarea de articole atât second hand, cât și noi cu etichetă. Structura site-ului este una minimalistă, simplă, însă ușor de accesat. Totul este foarte bine organizat pe categorii de sex și de produse, astfel că veți găsi cu ușurință tot ceea ce căutați.

Găsiți la ei atât articole aparținând brand-urilor de fast fashion, cât și celor slow fashion. Spre exemplu, comanda mea a conținut atât articole New Look, H&M, Atmosphere, cât și articole Burberry sau United Colors Of Benetton. Fiecare articol beneficiază de o descriere concisă, măsurile corespund, iar calitatea este cea specificată pe site.

Kidlet.ro încarcă săptămânal în jur de 5000 de produse pe site și practică frecvent reduceri considerabile și concursuri. Este o idee foarte bună aceea de a vă abona la newsletterul lor și de a le urmări pagina de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

Beneficii Kidlet.ro

În afara faptului că găsiți pe site articole de calitate superioară la prețuri mai mult accesibile, iată ce alte beneficii mai aveți în calitate de client:

  • livrare rapidă prin curier (în 24h);
  • livrare gratuită pentru comenzile de peste 199 lei;
  • 100 de zile de drept de retur;
  • reduceri permanente;
  • puncte bonus pentru clienții fideli;
  • măsuri corespunzătoare tabelului de pe site.

Am făcut și un colaj cu câteva dintre articolele pe care le-a conținut comanda mea, ca să vă faceți în mare o idee. De fapt, de 200 de lei mi-am ales 14 articole pentru diferite sezoane, unul mai frumos decât altul, dar în mare parte fuste. Anul acesta am un mare crush pe fuste și mă bucur că pe site-ul Kidlet.ro am găsit o așa mare varietate!

În încheiere

Vă încurajez să aruncați o privire amănunțită pe site, cu siguranță nu veți ieși cu mâna goală de pe acesta. Achiziționarea de articole vestimentare second hand are atât o latură etică, cât și una practică. Face bine atât mediului înconjurător, cât și bugetului vostru. Așadar, lăsați la o parte prejudecățile. Gândiți-vă că aceasta este poate una dintre cele mai simple modalități de a mai conserva resursele mediului înconjurător.

Sunt curioasă de părerea voastră despre reciclarea hainelor și despre achiziționarea de haine second hand. De asemenea, cunoașteți site-ul Kidlet.ro? Aveți vreo comandă la activ?



24 thoughts on “Despre importanța reciclării hainelor”

    • Eu activez in Asociatia Pro Natura din Galati si intentionam sa demaram o astfel de campanie de colectare si apoi redistribuire a hainelor in caminele de copii sau in centrele pentru victimele violentei domestice, care de cele mai multe ori pleaca fara nimic. Astfel ca daca ai deschiderea aceasta, te pot ajuta sa scapi de ele, sa-si gaseasca noi stapane care au nevoie de imbracaminte/incaltaminte. 🙂

  • Foarte fain acest articol, e un concept interesant reciclarea hainelor. Eu una nu am nicio problema sa port o haina de la SH, arata timp cât îmi place și mi se potrivește modelul. De-a lungul timpului am găsit haine de calitate foarte bună în SH.

    • La fel si eu, si vorba ta, de multe ori am gasit imbracaminte confectionata din materiale muuult mai calitative fata de ce se vinde in magazinele de la noi.

  • Achiziționez și SH și sunt foarte mandra de asta. Din păcate, aveam un cont pe instagram de pe care comandam, cică „vintage”, dar ultimele comenzi m-au dezamăgit crunt în privința calității produselor. La fel ca și în cazul mai fericit când chiar găsim piese vintage, purtând SH sunt foarte slabe șansele ca cineva sa mai poarte același model ca și tine. 😁
    Cat despre donat, în Arad exista în fata Catedralei 2 tonete unde se pot dona hainele vechi. Recunosc ca o parte le donez iar o parte le revând. 🙂

  • un fel de reciclare este si hotararea mea… anul acesta nu am cumparat haine deloc, doar ce era foarte strict, papuci…etc… mici chestii… vreau sa port ce am si cu banii pe care ii dadeam fac calatorii!

  • Nu am o problema cu hainele second hand atata timp cat sunt in stare buna. Eu donez hainele care mi-au ramas mici sau pe care nu le mai port.

  • Am tot vazut la mai multe bloggerite ca au colaborat cu magazinul asta! Hai ca ma faci curioasă sa intru si eu pe site! Si este clar ca trebuie sa mai reciclam si noi hainutele vechi!

  • Foarte bun acest articol. Eu donez hainele vechi ce pot fi purtate, sau chiar noi, în centre de plasament si familiilor sarace. Hainele ce nu mai pot fi purtate le donez catre campaniile sustinute de H&M.

  • Eu nu prea achizitionez din second handuri, nu am rabdare sa caut. Dar e importanta si reciclarea. Mie imi place sa donez hainele in stare buna pe care nu le mai port.

  • Donez foarte multe haine. De obicei, oamenilor cărora știu că au nevoie și le-ar purta. Pe lângă asta, particip la diferite campanii în care dau haine copiilor sau oamenilor din cămine.
    Apropo de hainele second hand, cele pe care le împrumutăm de la mătuși, bunici etc, ce sunt de fapt?

  • Stiam despre importanta reciclarii hainelor, din mai multe puncte de vedere si sunt pentru, evident! Ce este bun donam, ce nu este bun ducem in centre de reciclare. Si o sa ma uit si pe kidlet, poate gasesc ceva numai bun pentru vara.

  • EU chiar sunt pro reciclare. Am facut cateva achizitii dupa Kidlet si este un site de incredere. Pentru cea mica am cumparat mai multe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.