Rochie de ocazie GED Collection

Rochie de ocazie GED Collection

Ca orice femeie pasionată de modă, încerc să fiu la curent cu toate tendințele pe cât posibil. Nu mă îmbrac neapărat cu tot ce se poartă, însă în funcție de ce mi se potrivește integrez cel puțin un articol în vogă în garderoba mea. Deși în viața de zi cu zi nu s-ar zice, în sinea mea sunt destul de feminină și mă îmbrac foarte des în rochie. Rochia este acel obiect vestimentar dedicat în exclusivitate reprezentantelor sexului frumos, creat în scopul de a scoate feminitatea din ele. Acest lucru se datorează faptului că rochia impune o anumită postură care accentuează gingășia femeii. De-a lungul timpului rochiile au fost împărțite în rochii de zi și rochii de seară sau de ocazie. Ocaziile, prin importanța lor, au impus purtarea unei ținute mai aparte, în cazul damelor o rochie de ocazie. Dar v-ați întrebat vreodată care este geneza acesteia?

Rochie de ocazie GED CollectionScurtă istorie a rochiei de ocazie

Fiind o fire curioasă, îmi place să mă documentez cu privire la apariția articolelor vestimentare. Așa am ajuns să studiez ”problema” rochiei de ocazie, lucru despre care v-am povestit și în numărul de noiembrie al revistei FAMOST. Vă invit să citiți articolul de la paginile 46-48, deoarece aici vă voi face doar un scurt rezumat al acesteia.

Pare-se că rochia de ocazie are geneza în îndepărtatul secol XV în Burgundia, la curtea ducelui Phillip cel Bun, un mare pasionat de modă. Pe atunci rochia de ocazie era cunoscută sub numele de rochie de curte. Aceasta era lucrată foarte cambrată pe talie și amplă în partea de jos. Cel mai adesea era decoltată și la spate în unghi, fiind prevazută cu mâneci de lungime 3/4. Poala era prinsă în brâu pentru a lăsa la vedere dublura și rochia de pe dedesubt. Cea din urmă era, cel mai adesea în culori contrastante cu cea de deasupra.

Evoluția rochiei de ocazie

De-a lungul secolelor XV-XX această rochie de ocazie a tot oscilat, însă în linii mari a păstrat cam aceleași direcții. Mult timp s-a mers pe talia foarte subțire și bine marcată de corsete, care deseori ajungeau să le fie fatale purtătoarelor. În partea de jos a rochiei tot timpul s-a mers pe mult volum. Spre secolele XVIII-XX se foloseau crinoline pentru a sublinia rangul social. Așadar, cu cât rochia era mai amplă în partea de jos, cu atât domnița era mai înstărită.

Între secolele XX-XXI apare o oarecare relaxare în privința acestui articol vestimentar numit rochie de ocazie. Se renunță la corsete, crinoline și accesorii opulente, optându-se acum pentru lejeritate și naturalețe. În plus, în secolul XXI femeia are acces la informație și învață să-și ajusteze rochiile conform tipului siluetei sale.

Rochie de ocazie GED Collection

În zilele noastre această rochie de ocazie reprezintă, cel mai adesea, o împletire între clasic și contemporan. Femeile care își doresc să fie o apariție ravisantă optează pentru o rochie de ocazie lungă, stil prințesă. Adică preia din clasicism croiala cloche, amplă în partea de jos, dar aduce elemente contemporane în partea de sus. Un exemplu ar fi rochia pe care o port în imaginea de mai jos, de la GED Collection.

Rochie de ocazie GED CollectionBineînțeles că de-a lungul timpului până și materialele au suferit modificări. Dacă între secolele XV-XX se mergea pe mătăsuri și catifele, în zilele noastre rochiile de ocazie sunt confecționate cel mai adesea din tafta. Este unul dintre puținele materiale cu prestanță din care se poate confecționa o rochie de ocazie de genul acesta.

Această rochie roșie din tafta este foarte bine lucrată, dispune de cupe în zona bustului și se închide cu fermoar la spate. A fost realizată după măsurile mele, astfel că nu alunecă în ciuda fapului că nu are bretele. Chiar dacă ați crede contrariul, este o rochie lejeră, nu este incomodă absolut deloc. Impune doar un spate drept și atenție la mers, dar în rest mă simt de minune în ea.

Avantajul simplitatății acestei rochii de ocazie GED Collection este acela că poate fi accesorizată în gel și chip. Dacă vă doriți un look elegant, contemporan, o puteți purta cu un simplu colier de perle așa cum am făcut eu. Însă dacă vă doriți să vă întoarceți puțin în timp, puteți opta pentru o voaletă și niște mănuși din dantelă.

Accesorizare

Părerea mea este că deși avem tendința de a îmbrăca rochiile de ocazie o singură dată, nu este și cazul acesteia. Așa cum menționam anterior, accesorizarea poate face diferența. Cumva atenția va fi focusată pe accesoriile pe care le purtați. Un șirag de perle ar atrage atenția asupra rochiei. Însă voaleta, mănușile sau umbreluța din dantelă ar face ca rochia să treacă cumva în plan secund. Ea devine astfel doar o parte integrantă a outfit-ului respectiv.

Rochie de ocazie GED CollectionDespre GED Collection

Pot rezuma părerea mea despre GED Collection în doar trei cuvinte: seriozitate la superlativ. Comunicarea cu staff-ul acestora este foarte eficientă, livrarea rapidă și produsele pe măsura așteptărilor. Cumva GED Collection reprezintă o gură de aer proaspăt în această industrie a modei. Nu cunosc sursa de inspirație a acestora, însă modele precum ale lor nu am mai văzut pe nicăieri. Designerii GED Collection au o viziune foarte interesantă asupra modei. Reușesc să mă surprindă cu fiecare articol vestimentar pe care îl lansează.

Așadar, dacă aveți nevoie de o ținută mai… altfel pentru un eveniment, accesați pagina lor de Facebook. Cu siguranță veți găsi acolo outfit-ul care vă va scoate din anonimat! Ori dacă aveți vreo idee personală pe care o doriți transpusă în realitate, le-o puteți comunica. Precis va fi o provocare pe care echipa GED Collection o va accepta!

Este cineva care deja a auzit de GED Collection? Aveți vreun articol vestimentar achiziționat de la aceștia?

 



13 thoughts on “Rochie de ocazie GED Collection”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.