Ficatul – un organ complex. Cum îl protejăm?

Ficatul este unul dintre cele mai complexe organe ale corpului omenesc, dar căruia îi acordăm cea mai mică importanță. Ați observat și voi acest lucru? Zilele trecute meditam asupra acestui aspect și mi-am dat seama că avem tendința de a-l neglija. Cum se întâmplă asta? Pentru simplu fapt că ficatul nu ne doare. Oricărei altă dureri pe care am avea-o îi găsim repede un remediu, dar cu ficatul cum rămâne?

Ficatul este cel mai greu organ al organismului uman, cantârind între 1,5 și 2 kg. Amplasat în dreapta abdomenului, imediat sub coaste, acesta este protejat de traumatisme.

sursă foto: internet
sursă foto: internet

Dacă ar fi să îi găsesc un alt nume ficatului, acela ar fi sanitarul priceput. Am ales acest nume din două motive și anume pentru că ficatul:

 1. filtrează tot sângele din organism
 2. reține și metabolizează substanțele dăunătoare organismului

Funcțiile ficatului

Pare greu de crezut, însă importanța ficatului constă în faptul că acesta îndeplinește peste 500 de funcții indispensabile vieții normale. Datorită acestui lucru, ficatul nu poate fi înlocuit cu altceva, patru dintre cele mai importante funcții ale acestuia fiind următoarele:

 1. metabolică
 2. secretorie
 3. imunizatoare
 4. excretoare

Ca să întelegeți cu ce se ocupă fiecare dintre aceste funcții, voi detalia puțin mai jos:

 • funcția metabolică este responsabilă cu sintetizarea colesterolului, lipoproteinelor, fosfolipidelor, lipidelor și participă și în metabolismul glucidelor și a proteinelor;
 • funcția secretorie se ocupă cu producerea bilei;
 • funcția imunizatoare neutralizează toxinele externe ajunse în organism;
 • funcția excretoare are rolul de a descopune hemoglobina.

Tot ficatul este responsabil cu sinteza factorilor care fac sângele coagulabil și cu sinteza și inactivarea anumitor hormoni (masculini, feminini).

Ficatul stochează o serie de vitamine precum A, B12, D, E, K, necesare bunii funcționări ale acestuia. În lipsa lor organismul resimte o stare de oboseală permanentă, deoarece este îngreunată și totodată încetinită activitatea ficatului.

Structura ficatului uman

Ficatul uman este împărțit în doi lobi, lobul drept fiind mai mare decât stângul, fiecare fiind la rândul lui segmentat. În total sunt opt segmente, pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos.

sursă foto: internet

De ce este importantă această segmentare? Ei bine, datorită acesteia ficatului i se pot îndepărta anumite zone bolnave, având astfel capacitatea de a se regenera. De altfel, ficatul este unul dintre organele umane cu capacitate de regenerare. Dar de ce ar fi necesară regenerarea ficatului? Deoarece neglijarea acestuia poate duce la apariția anumitor boli precum:

 • hepatită A, B, C, (acută sau cronică);
 • ciroză hepatică (alcoolică, virală, biliară, toxică, autoimună);
 • cancer;
 • icter mecanic, ș.a.m.d.

Regenerarea ficatului

Cum menționam anterior, ficatul este unul dintre organele umane cu capacitate de regenerare. Cu toate acestea, n-ar trebui să îl neglijăm și mai mult decât o facem deja, în baza că se regenerează. Acesta trebuie ajutat sub o formă sau alta, deoarece rezultatele regenerării sunt limitate. Porțiunile regenerate ale ficatului nu mai funcționează la capacitate maximă precum cele sănătoase, vindecarea efectuându-se cu sechele.

O metodă neinvazivă prin care ne putem îngriji de acest organ vital este administrarea de suplimente alimentare. Cele mai eficiente mi se par siropurile deoarece fiind lichide sunt mult mai repede și mai ușor absorbite de organism.

Piața de profil abundă în astfel de produse, probabil că v-ați ”lovit” de ele.  Însă eu vă fac o recomandare pe baza experienței de testare a mamei mele, LIVECOM Sirop de la Ayurmed.

LIVECOM Sirop este un supliment alimentar ayurvedic din plante medicinale indiene, ce conține substanțe bioactive necesare bunei funcționări a ficatului. Ajută în procesele de metabolizare, stocare, eliminare sau transformare a substanțelor ce pătrund în organism. Susține ficatul în procesul natural de detoxifiere și eliminare a toxinelor din organism.

Fitonutrienții din compoziție contribuie la protejarea celulelor hepatice împotriva stresului oxidativ și menține procesul fiziologic de regenerare a acestora. Siropul LIVECOM susține procesul de secreție biliară hepatică și evacuarea normală a bilei din vezica biliară. Astfel contribuie la digestia grăsimilor și la menținerea nivelului normal al colesterolului și lipidelor din sânge.

Compoziție

Iată în detaliu ingredientele active ale siropului LIVECOM de la Ayurmed.

sursă foto: www.ayurmed.ro
sursă foto: www.ayurmed.ro

Proprietățile plantelor din compoziție

Cum ajută fiecare plantă în parte? Iată:

 • Picrorhiza kurroa (Kutki) – Susține sănătatea și funcționarea normală a sistemului hepatic mai ales în caz de intoxicație cu substanțe hepatotoxice. Menține nivelul normal al enzimelor hepatice. Susține depunerea normală a grăsimilor în ficat, este protector împotriva virușilor hepatici.
 • Andrographis paniculata (Kalmegh) – Susține funcția digestivă prin creșterea fluxului biliar și menținerea activității enzimelor hepatice. Susține capacitatea de autoapărare a organismului.
 • Boerhavia diffusa (Puvernava) – Contribuie la creșterea fluxului biliar, la susținerea procesului de digestie și eliminare a toxinelor. Susține menținerea enzimelor hepatice la nivel normal și mecanismele de regenerare a celulelor hepatice.
 • Eclipta alba (Bhringraj) – Susține funcțiile ficatului și eliminarea pe cale naturală a toxinelor din acesta.
 • Phyllanthus urinaria, Tecoma undulata – Susțin producția și eliminarea bilei prevenind formarea calculilor biliari. Sunt hepatoprotectoare, mențin integritatea hepatocitelor și protejează membrana celulară datorită inhibării procesului de peroxidare lipidică (antioxidant). Menține nivelul normal al enzimelor hepatice implicate în metabolismul intermediar și detoxifierea hepatică.
 • Terminalia chebula, Emblica officinalis – Susțin metabolismul lipidic, procesele de detoxifiere la nivelul ficatului și menține funcționarea normală a tranzitului intestinal. Componentele bioactive asigură normalizarea acidității și integritatea mucoasei gastrice.
 • Fumaria officinalis (Fumarita) – Susține secreția și eliminarea bilei contribuind la procesul de digestie. Efectul diuretic depurativ ajută la eliminarea pe cale naturală a toxinelor din organism.
 • Silybum marianum (Armurariul) – Contribuie la păstrarea integrității celulei și funcționarea normală a membranei celulare la nivelul structurilor hepatice și stimulează refacerea celulelor hepatice. Protejează ficatul împotriva diferitelor noxe (alcool, substanțe medicamentoase hepatotoxice, toxine) și susține procesul fiziologic de detoxifiere.
 • Aloe barbadensis (Aloe) – Susține sănătatea sistemului digestiv și hepatobiliar prin funcționarea normală a tranzitului intestinal și eliminarea pe cale naturală a toxinelor din organism.

Mod de administrare recomandat

Acest sirop ayurvedic poate fi administrat oricui, inclusiv copiilor începând de la vârsta de 1 an, după cum urmează:

Copii 1-5 ani: câte 1 linguriță pe zi;
Copii 6-14 ani: câte 1 linguriță de 2-3 ori pe zi;
Copii peste 14 ani și adulți: câte 1-2 lingurițe de 2-3 ori pe zi.
Se administrează cu o jumătate de oră înainte de masă, cura recomandată fiind de minim 1 lună, optim 3 luni.

În urma curei ținute de mama mea căreia îi era absolut necesară, recomand tuturor acest sirop. Este folositor atât celor sănătoși, cât și celor diagnosticați cu afecțiuni ale ficatului. Sustine organismul în situații de stres, suprasolicitare, oboseală, convalescență, deci poate fi utilizat pentru menținerea unei bune sănătăți a ficatului. Produsul nu are efecte secundare sau reacții adverse la doza și modul de administrare recomandate.

De asemeni, în caz că vă interesează, am povestit experiențele de testare a altor două produs Ayurmed aici și aici.

Cine a folosit acest produs? Cum v-ați simțit după cura ținută?55 thoughts on “Ficatul – un organ complex. Cum îl protejăm?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.