Despre protejarea vederii

Ochii – aceste bijuterii atât de prețioase ale corpului uman pentru care facem totuși atât de puțin, nu-i așa? Și când ne gândim că ar fi aproape imposibil să ne trăim viața în întuneric… Tocmai de aceea ar fi cazul să conștientizăm cât de prețioasă este vederea pentru fiecare dintre noi și să luăm măsuri în a o ajutora acolo unde este necesar sau în a o menține sănătoasă.

Statul la PC, mersul la solar și chiar razele ultraviolete ne afectează ochii de-a lungul timpului, însă putem fi precauți și lua o serie de măsuri pentru menținerea sănătății acestora.

În ceea ce le privește pe primele două, procedurile sunt destul de simple:

  • pentru desktop se recomandă ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie cuprinsă undeva în intervalul 50 – 65 cm, fiind importantă ajustarea înălţimii scaunului astfel încât ochii să fie poziţionaţi cu 10 – 15 cm mai sus decât centrul monitorului, pentru a privi uşor în jos în timpul lucrului;

pozitie_corecta_calculator_84549000.jpg

  • pentru solar este recomandată purtarea ochelarilor special creați cu scopul de a proteja ochii în timpul bronzării:

1Însă pericolul pe care îl conștientizăm cel mai puțin este reprezentat de razele UV, care ne afectează în orice anotimp, nu doar vara. Acestea pot produce în timp leziuni și arsuri la nivelul conjunctivei, a corneei, a cristalinului și a retinei, prin faptul că razele solare ajung la nivelul ochilor direct sau indirect.

Purtarea ochelarilor de soare atunci când lumina solară este puternică reprezintă o necesitate și nu un moft, recomandându-se a fi purtați și iarna deoarece razele solare reflectate de albul zăpezii dublează efectul negativ asupra ochilor, apărând astfel oftalmia.

Numai că nu orice pereche de ochelari de soare ne protejează de ultraviolete, ci numai aceia cu filtre UV corespunzătoare – îi puteți recunoaște după inscripțile următoare: CE pe unul dintre brațele ochelarilor, categoria, tipul de filtru solar și clasa optică. De asemeni, aceștia vin însoțiți și de o etichetă cu datele producătorului și cu instrucțiunile de utilizare, curățare și întreținere.

capture-20180218-093919

La polul opus, cei fără filtru UV nu fac decât să dilate pupila și să permită accesul unei cantități mai mari de ultraviolete în ochi, deci nu vă lăsați încântate de aspectul fancy al acestora și de prețul accesibil, deoarece în timp vă vor afecta vederea.

Există o soluție și pentru persoanele purtătoare de ochelari de vedere – ochelari de soare cu dioptrii care pe lângă faptul că protejează vederea de razele ultraviolete, conferă și o imagine clară, potrivită nevoii deținătorului.

Desigur că forma ochelarilor de soare se alege în funcție de forma feței, iar pentru a vă ghida mai ușor vă recomand consultarea imaginii de mai jos:

ochelari-soare-in-functie-de-fata.jpg

De asemeni, nu omiteți faptul că un consult oftalmologic de specialitate la fiecare șase luni este esențial pentru a vă scuti de neplăceri, prin descoperirea în timp util a afecțiunilor cu care e posibil să vă confruntați de-a lungul timpului, așa că nu ignorați acest aspect.

Acestea fiind spuse, sper ca acest rezumat să vă fie de folos și să vă servească drept conștientizare și inspirație în ceea ce privește vederea.

Ați fi crezut vreodată că razele UV ne pot afecta atât de mult la nivelul ochilor?



2 thoughts on “Despre protejarea vederii”

  • Eu am optat pentru ochelari de soare de calitate tocmai pentru a-mi proteja ochii. Incerc sa nu mai stau foarte mult la laptop, si imi doresc un birou ca sa stau cu monitorul cat mai departe de ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.